Meer ongelukken

Minister: niet met kerstborrel op achter het stuur

20 december 2018 06:00 Aangepast: 20 december 2018 07:06
Cora van Nieuwenhuizen roept op: 'Stap niet met drank op achter stuur na kerstborrel'

Kerst- en nieuwjaarborrels veroorzaken steevast een stijging van het aantal ongelukken door drank. Daarom doet minister Van Nieuwenhuizen een dringende oproep: "Stap niet met alcohol op achter het stuur."

Volgens verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen is het 'helaas nodig om zo'n oproep te doen'. "Feestdagen eindigen nog voor veel mensen in een nachtmerrie", zegt  de VVD-minister.

Ze ziet tijdens deze dagen een piek in het aantal ongelukken waarin alcohol in het spel is. Een paar wijntjes tijdens de kerstborrel moet kunnen, zullen veel mensen deze periode denken. 

Hoe kom ik thuis?

De oproep van de minister is vooral gericht aan mensen die in hun eentje naar een kerstborrel gaan. "Als mensen in een groep gaan, is het vaak wel goed onderling geregeld wie er naar huis rijdt. Maar bij mensen die alleen gaan, is dat toch anders."

Daarom roept ze borrelaars op om van tevoren na te denken over de vraag: hoe kom ik thuis? "Ga je op de fiets, met de taxi of pak je de trein?" Volgende week start een BOB-campagne op televisie met deze waarschuwing. 

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen

Stijging aantal alcoholongevallen

Uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat in het weekend voor kerst gemiddeld meer bestuurders met een slok te veel op achter het stuur te kruipen, vergeleken met andere periodes. Het percentage ongelukken met alcohol ligt dan 21 procent hoger. Alcoholongevallen rond kerst vinden vooral plaats aan het begin van de nacht, iets na de klok van twaalf uur. 

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen ziet wel dat automobilisten zich de laatste jaren bewuster zijn geworden van de gevaren en niet zo snel meer met alcohol achter het stuur stappen. "Mensen zijn hier echt alerter op geworden dan vroeger. Maar in de ene kring is die alertheid groter dan in de andere."

Spreek iemand erop aan

Volgens Tertoolen zijn het vaak jongere automobilisten die de fout in gaan. "Zij zijn vaak overmoediger en hebben meer last van groepsdruk. Ook kunnen zij de risico's minder goed inschatten."

Wat je kunt doen als iemand te veel drinkt en toch achter het stuur stapt? Tertoolen adviseert diegene erop aan te spreken. "Doe dat helemaal, als je iemand goed kent. Wijs de persoon op zijn verantwoordelijkheid of help diegene eraan te herinneren dat-ie nog naar huis moet, en hoe dan. Doe het niet dwingend, maar op vriendelijke toon."

Tertoolen tot slot: "Hou je niet van fris? Op veel borrels heb je tegenwoordig ook veel alcoholvrij bier en cocktails."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore