Akkoord met corporaties

Goed nieuws voor huurders: stijging van de huur blijft beperkt

18 december 2018 02:22 Aangepast: 18 december 2018 03:49
De huren in de vrije sector zijn de laatste jaren vooral in de steden fors gestegen

Huurders van sociale huurwoningen hoeven de komende jaren geen extreme stijging van hun huur te verwachten. Zij draaien niet op voor de kosten van het energiezuinig maken van hun huizen. Bovendien gaan de huren de komende jaren met niet meer dan de inflatie omhoog.

Dit hebben de vereniging van woningcorporaties Aedes en de Woonbond afgesproken in een nieuw sociaal huurakkoord. Het gaat om een afspraak op bestuursniveau, die nog moet worden goedgekeurd door de achterban van beide organisaties.

Miljoenen huizen energiezuinig

De corporaties moeten de komende jaren miljoenen huizen energiezuinig maken. Dat kost miljarden. Huurders waren bang dat ze zouden opdraaien voor de kosten, maar dat is niet het geval.

"De huren mogen wel worden verhoogd als woningen duurzamer zijn gemaakt, maar met niet meer dan een deel van het voordeel op de energie rekening. Bewoners moeten dus voordeliger uit zijn. Het klimaatakkoord gaat dus niet over de ruggen van de huurders", zegt voorzitter Marnix Norder van Aedes.

Bevroren

Belangrijk is volgens directeur Paulus Jansen van de Woonbond verder dat afspraken zijn gemaakt om mensen die een laag inkomen hebben en een duur huurhuis worden ontzien. Hun huren worden niet verhoogd maar bevroren.

"En als de huur boven de grens van een sociale huurwoning zit wordt die verlaagd tot een euro daaronder, zodat mensen in aanmerking komen voor huurtoeslag’’, zegt hij.

Lang onderhandeld

De algemene huurverhoging is een procent lager dan de afgelopen jaren. Wel kan het vooral in grote steden zo zijn dat er regionaal afspraken worden gemaakt tussen corporaties, gemeenten en huurdersorganisaties om toch tot maximaal een procent meer te betalen. Bijvoorbeeld als het nodig is dat in een regio veel wordt geïnvesteerd in nieuwbouwwoningen, terwijl de corporatie krap bij kas zit.

Aedes en de Woonbond hebben lang onderhandeld om tot het akkoord te komen. Aanvankelijk brak het overleg omdat de corporaties de huren van leegkomende huurhuizen buiten het akkoord wilden houden.

De Woonbond vreesde forse huurverhogingen voor die huizen, maar stemt er nu toch mee in, omdat de corporaties bereid zijn mensen met lage inkomens en een hoge huur te helpen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van