Ga naar de inhoud
Open brief

Oproep premier Rutte: 'Kom naast ons staan in plaats van tegenover ons'

Beeld © ANP

"Kom naast ons staan." Die oproep doet premier Mark Rutte in een open brief aan 'de groep Nederlanders die zich niet verantwoordelijk voelt om er met elkaar iets moois van te maken'. "Mensen die alleen met zichzelf bezig zijn en altijd eerst denken aan hun eigenbelang."

"Ik zie Nederland als een teer bezit dat van ons allemaal is", schrijft Rutte in een paginagrote advertentie in het Algemeen Dagblad. "Ik zie Nederland als een vaasje, dat we met 17 miljoen gewone en bijzondere mensen vasthouden." 

'Nu zitten ze in de chaos'

"We hebben voorbeelden gezien van samenlevingen waar ze het vaasje lieten vallen. Kijk naar Groot-Brittannië. Daar hebben de politici en de inwoners vergeten wat ze samen bereikt hadden. Nu zitten ze in de chaos."

"Dit land is juist zo mooi geworden omdat we altijd hebben geprobeerd dat tere bezit, dat mooie Nederland, zo goed mogelijk te beschermen. Door met elkaar compromissen te sluiten waarbij we ook lastige problemen op een verstandige manier oplossen. Waar niemand echt helemaal zijn zin krijgt."

'Kom naast ons staan'

"Er zijn mensen die hun schouders ophalen", besluit Rutte. "Die weten niet waar ik het over heb. (…) Kom naast ons staan in plaats van tegenover ons. En laten we met zijn allen al die gewone normale mensen, al die doeners, met wie we samen het vaasje vasthouden, wat vaker ronduit vertellen dat we ze enorm waarderen."

De advertentie komt ongeveer drie maanden voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. De naam en het logo van de VVD komen niet in de advertentie voor.