Geld naar leger

Defensie wil met meer geld extra JSF's aanschaffen

14 december 2018 14:28 Aangepast: 18 april 2019 16:52

Het kabinet is van plan om dit voorjaar extra te investeren in Defensie. Daarmee moet Nederland de norm van de NAVO halen wat betreft uitgaven aan Defensie. Met het geld moeten onder meer extra F-35 jachtvliegtuigen (JSF) worden aangeschaft en meer vuurkracht komen op land en op zee.

Ook moet met het geld de special forces worden versterkt, net als het cyber- en informatiedomein.  Bedoeling is dat iedere euro die Nederland aan investeringen in Defensie besteedt, ten goede komt aan de slagkracht van de NAVO én van de EU.

Meer dreiging

Extra geld voor Defensie is volgens het ministerie nodig omdat er meer dreigingen zijn om rekening mee te houden. Daarnaast moet Europa beter de eigen veiligheid kunnen beschermen en daarvoor minder leunen op de Verenigde Staten.

In juli spraken daarom spraken staatshoofden en regeringsleiders tijdens de NAVO-top af om nog voor het einde van dit jaar duidelijk te maken hoe zij tot 2024 hun defensie-uitgaven gaan verhogen. De afspraak was om richting 2024 naar het 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) toe te groeien.

Boekhoudtruc

Het Europese gemiddelde dat aan Defensie wordt besteed ligt op dit moment op zo'n 1,5 procent van het bbp. Het Nederlands bbp-percentage van Nederland ligt, als er niets gebeurt, in 2024 op 1,21 procent.

Het kabinet kondigt nog wel aan een boekhoudtruc toe te passen om dichter in de buurt van de 2-procentsnorm van de NAVO te komen. In het vervolg worden de bruto-uitgaven van de defensiebegroting aan de NAVO gerapporteerd, in plaats van de netto-uitgaven.

Boze Trump

Verschillende Amerikaanse presidenten hebben de Europese leiders daar de afgelopen jaren al op aangesproken omdat de Amerikanen veel meer geld uitgeven aan Defensie dan de Europese NAVO-landen.

Met de komst van Trump veranderde toon: Trump heeft de Europese regeringsleiders regelmatig in dreigende bewoordingen toegesproken. Per land een plan, dat was het resultaat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tevreden Trump: NAVO-landen zeggen veel meer geld toe

Fons Lambie: Norm niet te halen

"Nederland belooft keurig om volgend jaar meer geld uit te geven aan Defensie, maar het zal niet genoeg zijn", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Wat je tussen de regels doorleest: het is bijna onmogelijk om in 2024 de 2 procentnorm te halen. Dat betekent miljardenverhoging ten opzichte van het huidige budget. Europese NAVO-landen proberen Trump daarmee tevreden te stellen: de Europese defensie-uitgaven stijgen, maar de 2 procentnorm gaat we ook over een paar jaar niet halen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet verbreekt financiële afspraak om laatste drie JSF's te kopen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore