Nooit meer zonder helm

Tweede Kamer wil dat helm verplicht wordt op de snorfiets

11 december 2018 19:16 Aangepast: 11 december 2018 19:21
Snorfietsen in de winkel. Beeld © ANP

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het verplicht wordt om een helm te dragen op een snorfiets. Vandaag boden verschillende artsen een petitie aan waarin werd gepleit voor zo'n verplichting. De artsen wezen op de tientallen doden die jaarlijks vallen door ongelukken met snorfietsen.

138 Nederlandse artsen ondertekenden de petitie die vanmiddag werd aangeboden. Zij zien dagelijks de gevolgen van ongelukken met snorfietsen. "Per jaar vallen er 30 tot 40 dodelijke slachtoffers door ongevallen waar snorfietsers bij zijn betrokken", zei internist aan het UMCG Wouter Bierman gister tegen RTL Nieuws.

Hersenletsel

Nog meer mensen houden levenslang letsel over aan ongelukken met een snorfiets. Vooral traumatisch hersenletsel komt vaak voor.

In Nederland rijden er zo'n 750.000 snorfietsen rond, vooral snorscooters. "Het verplichten van een helm op een snorscooter, is relatief eenvoudig in te voeren", aldus Bierman. "Daarmee is dit soort schade heel eenvoudig te voorkomen."

Het CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP en 50Plus zijn voorstander van het verplicht dragen van een helm op een snorfiets. VVD en PVV zijn tegen.

Geel en blauw nummerbord

In Nederland is een helm niet verplicht voor berijders van langzame brommers die op het fietspad mogen, de zogenaamde snorfiets met een blauw kenteken. Op een brommer, met een geel nummerbord, is een helm sinds 1975 verplicht. Een brommer mag sinds 1999 niet meer op het fietspad. Sindsdien werd de snorfiets steeds populairder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artsen willen verplicht helm op snorfiets: 'Voorkom slecht-nieuwsgesprekken'

Twijfel minister

Verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen is niet direct een voorstander van de verplichte helm. Ze twijfelt of mensen dan niet overstappen naar bijvoorbeeld elektrische fietsen, waar ook geen helm voor verplicht is. "Dan is het de vraag of het ook echt minder ongevallen oplevert." 

Dat laat Van Nieuwenhuizen eerst onderzoeken. De Tweede Kamer spreek donderdag met haar over verkeersveiligheid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

250.000 handtekeningen voor een petitie, maar wat levert het op?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore