Medisch-ethische kwestie

Onenigheid tussen coalitiepartijen over abortuskwestie

11 december 2018 11:06 Aangepast: 11 december 2018 12:44
Een demonstratie tegen abortus (archieffoto). Beeld © ANP

D66 en VVD drijven ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in het nauw vanwege een christelijke hulporganisatie voor ongewenst zwangere vrouwen. Blokhuis moet ervoor zorgen dat de hulporganisatie Siriz, zolang zij met overheidsgeld zwangeren adviseert, niet langer deelneemt aan campagnes tegen abortus, eisen de beide regeringspartijen.

Ze willen dat de Tweede Kamer dat onderstreept en hebben daarvoor genoeg partijen achter zich.

Weerhouden afbreken zwangerschap

VVD en D66 twijfelen al langer of Siriz niet stiekem probeert vrouwen ervan te weerhouden hun zwangerschap af te breken. De twee coalitiepartners wilden Blokhuis de kans geven regels op te stellen om te verzekeren dat de hulporganisatie zwangeren onpartijdig advies geeft.

Maar de medewerking van Siriz aan een anti-abortuscampagne heeft hun woede gewekt. Blokhuis wil Siriz niet verbieden deel te nemen aan bijvoorbeeld de gewraakte Week van het Leven.

Aanspreken

Buiten hun advieswerk om zijn organisaties als Siriz volgens hem vrij om te doen en laten wat ze willen. Hij beloofde wel de zwangerenvraagbaak aan te spreken op haar deelname aan de anti-abortuscampagne.

"Wat D66 betreft mogen gesubsidieerde keuzehulporganisaties niet sturen'', zegt Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). "Niet in gesprekken en niet in andere uitingen.''

De Kamer kijkt met argwaan naar Siriz sinds de Groene Amsterdammer berichtte over 'sturend' advies. Het weekblad deed zich voor als een ongewenst zwangere en kreeg naar eigen zeggen vooral bezwaren tegen abortus en zelfs ronduit onjuiste informatie over zo'n ingreep te horen.

Frits Wester over de spanningen in de coalitie: Botsing tussen twee werelden

"Wat ten grondslag ligt aan dit conflict in de coalitie is een botsing van twee compleet verschillende werelden. Die van de ChristenUnie en in iets mindere mate het CDA aan de ene kant en die van de VVD en vooral D66 aan de andere kant. Zo kent de ChristenUnie haar wortels in de anti-abortusbeweging, een achtergrond die de partij alles behalve verloochent. Ook ChristenUnie staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis zit principieel heel geharnast in deze discussie. Als partijen de zaak over en weer op de spits drijven zijn alle ingrediënten voor en flinke clash aanwezig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GroenLinks en PvdA willen één loket voor informatie over abortus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore