Brexit

Britse premier May naar Rutte voor werkontbijt over brexit

10 december 2018 20:43 Aangepast: 11 december 2018 00:46

De Britse premier Theresa May komt langs bij premier Rutte om te praten over de brexit. May en Rutte hebben een werkontbijt gepland op het Catshuis.

Het bezoek aan Rutte is de eerste van May in een serie van bezoeken aan Europese leiders de komende dagen.

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie is het logisch dat ze naar Den Haag komt. "Nederland is één van de landen die het hardst geraakt worden door de brexit. Daarnaast behoort Rutte tot één van de belangrijkste, ervaren regeringsleiders. En Nederland heeft een nauwe band met Groot-Brittannië. Afgelopen weekend heeft May ook al met Rutte gebeld."

Stemming uitgesteld

Vandaag maakte de Britse premier bekend dat ze opnieuw met de EU in gesprek wil over de voorwaarden van de brexitdeal die vorige maand werd gesloten.

Eigenlijk zou daarover morgen worden gestemd in het Lagerhuis, maar omdat een politieke afgang voor May onafwendbaar was, werd die stemming op het laatste moment geannuleerd

Oplossing voor Ierse grens

May wil nu met andere EU-leiders overleggen over wat er nog mogelijk is om de Britten tegemoet te komen in de onderhandelingen. Het grote probleem is het noodplan om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden. Als er geen goede oplossing voor dat probleem wordt verzonnen, blijven de Britten zeer nauw verbonden aan de EU via een douane-unie. Dat is voor veel parlementariërs in het land onbespreekbaar, omdat ze zich dan ook na de brexit nog moeten houden aan veel Europese regels.

Premier May hoopt extra garanties van de Europese leiders te krijgen dat als die noodmaatregel van kracht zou worden, het echt maar tijdelijk is. Vanuit de EU is al aangegeven dat er best gepraat kan worden over toezeggingen, maar dat er aan de tekst van de deal niets meer gaat veranderen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Cruciale brexitstemming uitgesteld: hoe nu verder?

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore