Paar uitzonderingen

Tweede Kamer wil partneralimentatie nu echt bekorten tot 5 jaar

06 december 2018 19:24 Aangepast: 06 december 2018 20:02

VVD, D66 en PvdA willen de partneralimentatie na een echtscheiding verkorten tot maximaal vijf jaar. Dat is nu nog twaalf jaar. Alleen als er jonge kinderen zijn of als iemand dicht tegen de AOW-leeftijd aan zit, moet langer alimentatie worden betaald.

De drie partijen wilden de alimentatieduur drie jaar geleden al terugbrengen, maar dat stuitte op verzet van de Raad van State. Die vond dat het plan er onvoldoende rekening mee hield dat sommige vrouwen op het moment van echtscheiding een grote achterstand hebben op de arbeidsmarkt.

Uitzonderingen

Daarom worden nu uitzonderingen gemaakt. Bij huwelijken langer dan vijftien jaar, waarbij degene die recht heeft op alimentatie vóór 1 januari 1970 is geboren, geldt een alimentatieduur tot tien jaar. Als er kinderen onder de 12 jaar zijn, is dat maximaal 12 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oproep aan Den Haag: haast maken met aanpassen partneralimentatie

Volgens VVD-Kamerlid Foort van Oosten is het hoog tijd dat de wet wordt aangepast. In het huidige voorstel is ook tegemoetgekomen aan twijfel in de Tweede Kamer over partners die enkele jaren voor de AOW-leeftijd zitten, moeilijk aan een baan kunnen komen en niet zelf in het levensonderhoud kunnen voorzien.

Meerderheid

Daarmee hopen de partijen vooral het CDA over de streep te trekken. Ook de steun van de PVV kan zorgen voor een meerderheid. Het lijkt erop dat die partij met het huidige plan kan leven. Die partij  had zelf een paar jaar geleden ook al een voorstel gedaan over het verkorten van de partneralimentatie.

Eén van de andere indieners van het wetsvoorstel, PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, is hoopvol over een Kamermeerderheid.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore