Kabinetsformatie

Kamer ziet niets in gekozen formateur

06 december 2018 18:12 Aangepast: 06 december 2018 18:13
De formerende partijen van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie in de zomer van 2017. (archieffoto)

Een rechtstreeks gekozen formateur zal kabinetsformaties niet beter laten verlopen. De meeste fractievoorzitters zijn niet enthousiast over dit idee. Ze vrezen dat formaties dan nog ingewikkelder worden.

Dat staat in een evaluatie van een door de Tweede Kamer ingestelde commissie van deskundigen. Zij blikt daarin terug op de kabinetsformatie van 2017.

Het vormen van coalities na verkiezingen is nu eenmaal lastig. Dat probleem wordt er niet kleiner op als de bevolking een formateur kan kiezen. Een (in)formateur onderhandelt met partijen over de vorming van een nieuw kabinet.

Bestaande methode

Het is beter vast te houden aan de bestaande methode, staat in de evaluatie. Die werkwijze houdt in dat doorgaans een vertegenwoordiger van de grootste partij formateur en vervolgens premier wordt.

De commissie neemt daarmee een voorschot op het rapport van de staatscommissie parlementair stelsel onder leiding van oud-minister Johan Remkes, dat volgende week woensdag verschijnt.

Miniatuurvoorbeeld
Staatscommissie

Staatscommissie: voer bindend referendum en gekozen formateur in

'Aantrekkelijke optie'

Eerder deze week meldde RTL Nieuws dat de staatscommissie in haar eindrapport pleit voor een gekozen formateur. Eerder werd het in een tussenrapportage al een 'aantrekkelijke optie' genoemd.

Deze formateur zou de opdracht moeten krijgen een kabinet te vormen. Mislukt hij (of zij), dan zou teruggevallen kunnen worden op de bestaande methode. Daarin wijst de Kamer een informateur aan.

Regie

Sinds 2012 voert de Kamer zelf de regie in de kabinetsformatie. Zij wijst een (in)formateur aan. Voor 2012 had het staatshoofd het voortouw.

Volgens de evaluatiecommissie is er bij enkele fractievoorzitters nog wel een zekere voorkeur voor de oude praktijk, maar vindt iedereen de nieuwe aanpak werkbaar. Een terugkeer naar de vroegere procedure is volgens de commissie niet aan de orde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore