Muziek

De favoriete liedjes van Kamerleden: 'Hierop probeerde ik alle dansmoves uit'

07 december 2018 07:25 Aangepast: 07 december 2018 10:49
Kamerleden wagen een dansje in de wandelgangen van de Tweede kamer. Beeld © ANP

Henk Krol stuurde een nummer over de liefde in en D66-leider Rob Jetten een liedje waarop hij allerlei dansmoves uitprobeerde. Kamerleden hebben voor het eerst een hitlijst samengesteld: de top 150. Resultaat: veel mooie muziek, met persoonlijke verhalen.

Henk Krol (50PLUS): Labi Siffre - (Something inside) so strong

"De tekst van dit nummer geeft aan waarom ik mijn hele leven geknokt heb. Maar het nummer heeft ook nog een andere kant voor mij. Dat kwam door Ruud, mijn oude buurjongen die me veel rondreed toen ik hoofdredacteur was van de Gaykrant. Hij was op een gegeven moment helemaal hotel de botel van een hele leuke donkere meneer uit Engeland. Dat vond ik wel jammer, want Ruud reed me overal naartoe. Hij was een beetje vaag over hoe die meneer dan heette. Maar op een gegeven moment belde Ruud me en zei, hij is hier en wil je graag ontmoeten. Het was Labi Siffre! De bekende zanger van onder meer So Strong.

Dat was natuurlijk een enorme verrassing! Uiteindelijk zijn ze samen gaan wonen in Groot-Brittannië en zijn ze getrouwd. Ruud vertelde me nog een fantastisch verhaal dat hij eens werd gebeld en de toenmalige premier Tony Blair aan de lijn hing. Of Labi kon optreden voor iemand die tijdens zijn jarenlange gevangenisstraf heel veel steun had gehad aan het nummer So Strong. Nelson Mandela dus! Die ontleende er tijdens zijn straf op Robbeneiland kracht aan. Dus Labi heeft voor Mandela opgetreden op Downing Street 10 en Ruud heeft Mandela daar ook ontmoet. Dat is natuurlijk indrukwekkend. Helaas eindigt het verhaal wel treurig. Ruud is vorig jaar overleden."

Zohair el Yassini. Zohair el Yassini.

Zohair el Yassini (VVD): Creedence Clearwater Revival - Fortunate Son

"Ik voel me ook een fortuinlijke zoon. Niet dat ik in welvaart ben opgegroeid, maar ook niet in armoede. Dat is waar mijn ouders hun best voor hebben gedaan. Mijn vader werd geboren in Spanje en mijn moeder in Marokko. Ze kwamen in de jaren '70 naar Nederland,nadat mijn vader verliefd was geworden op Utrecht en daarna op mijn moeder. Mijn vader werd verpleger in het academisch ziekenhuis in Utrecht en mijn moeder werd secretaresse bij de afdeling Oncologie in het Sint Antonius Ziekenhuis. Ze hebben hun hele leven hier vanaf nul opgebouwd. Ik groeide op in een achterstandswijk, maar door hard werken kan je iets van jezelf maken. Dat is de Dutch Dream volgens mij: dat je kan bouwen aan eigen succes en geluk. Ik voel me daardoor een fortuinlijke zoon. En mijn kinderen zullen dat hopelijk ook zijn. Dat betekent dit nummer voor me."

Rob Jetten Rob Jetten

Rob Jetten (D66): Michael Jackson – Black or White

"Ik ben vergeten mijn favoriete muziek in te leveren, maar ik wilde het nummer Black or White van Michael Jackson inleveren. Dat is een nummer met heel veel jeugdsentiment omdat we dat nummer tijdens vakanties altijd draaiden. Een mooie herinnering: we gingen op vakantie met alle neven en nichten. Dat waren fantastische tijden. Dat nummer hebben we tijdens die vakanties grijs gedraaid. We probeerden ook alle dansmoves te doen."

Lisa Westerveld. Lisa Westerveld.

Lisa Westerveld (GroenLinks): Death – The Philosopher

"De Amerikaanse band Death is een van de grondleggers van de deathmetal. Dit nummer is speciaal voor mij omdat ik drie jaar geleden een paar weken met de band heb rondgetourd door Europa. De band had op een of andere manier gehoord dat ik fan van ze was en ze hadden een plek over in de tourbus. Ze namen contact met me op en vroegen of ik met ze mee wilde om door Europa te touren. Ik ben toen met ze meegereisd door Frankrijk, België en Zwitserland. Ontzettend gaaf. De drummer van de band is ook een van de beste drummers ter wereld. Daarnaast is dit nummer ook nog eens speciaal omdat ik Filosofie heb gestudeerd.

Ik houd ontzettend van wat hardere muziek. Samen met een paar andere Kamerleden die van dezelfde muziek houden, hebben we een WhatsAppgroepje met de naam 'de gitaarcoalitie'. Daarin zitten ook SP-Kamerlid Peter Kwint en Partij voor de Dieren-Kamerlid Esther Ouwehand. Met die mensen gaan we ook naar de Zwarte Cross."

Kees van der Staaij (SGP): Amazing Grace

"Eigenlijk vind ik het mooiste lied Amazing Grace. Het wordt over de hele wereld gezongen. Het is een fantastisch mooi lied en kwam direct bij me boven toen ik erover na moest denken. Nee, er zaten bij mijn vijf favoriete nummers geen verrassingen. Het waren allemaal nummers die je van mij kon verwachten."

Maurits von Martels (CDA): Simon and Garfunkel – Sound of Silence

"Ik ben van huis uit boer. Melkveehouder. Dan zit je altijd een beetje in de stilte. Een, tussen aanhalingstekens, 'vrij asociaal beroep', want je werkt altijd in je eentje. Sound of Silence dus vanwege het feit dat ik altijd muziek om me heen heb. Je hebt geen mensen om je heen en zo heb je toch wat invloeden van buitenaf. Dat sprak me aan. Mijn eerste singletje was ook van Simon and Garfunkel: El Condor Pasa. Dat was zo rond de tijd dat ik zo'n jaar of 9 was."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de top 150 van onze Tweede Kamerleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore