Babyfarms

Onderzoek naar rol Nederlandse ambtenaren bij illegale adopties

06 december 2018 14:08 Aangepast: 06 december 2018 14:45
Beeld © iStock

Er komt een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden bij adopties van buitenlandse kinderen door Nederlanders, en de mogelijke betrokkenheid van de overheid daarbij. Nederlandse ambtenaren waren in het verleden mogelijk betrokken bij illegale adopties uit onder meer Brazilië, aldus het ministerie.

Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid zojuist bekendgemaakt. Daarnaast is mogelijk geprobeerd om deze betrokkenheid 'buiten beschouwing te laten bij een strafrechtelijk onderzoek', schrijft minister Sander Dekker.

Rol van overheid

De minister wil weten of dit vaker voorkwam, en in hoeverre de overheid een actieve rol speelde bij illegale adopties. De commissie zal haar net breed uitwerpen: het onderzoek richt zich op adopties uit Bangladesh, Brazilië, Colombia, Indonesië en Sri Lanka, in de periode van 1967 tot 1998.

Miniatuurvoorbeeld
Compensatie

Adoptiekinderen Sri Lanka willen compensatie van Nederlandse overheid

Babyfarms

Vorig jaar werd duidelijk dat er in de jaren 80 in Sri Lanka en Indonesië op grote schaal werd gesjoemeld met adopties. Er waren zelfs 'babyfarms' waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de internationale behoefte te voldoen. Met de papieren werd gefraudeerd

Verwijten

De kinderen verwijten de overheid niets te hebben gedaan tegen de illegale adopties waar zij het slachtoffer van zijn geworden. Dat meldde het programma Zembla eerder al. Ze willen nu compensatie voor de kosten die ze moeten maken in hun zoektocht naar hun biologische ouders en hun werkelijke identiteit.

'Je eigen misdaad oplossen'

"Er zijn misdaden gepleegd. Het is eigenlijk bizar, dat als je geadopteerd bent en er is sprake van vervalste papieren, dat je je eigen misdaad moet oplossen en dat je daarvoor moet betalen", zei jurist Dewi Deijle die zelf geadopteerd is uit Indonesië.

`