Geheime diensten

Kritiek op uitvoering Sleepwet, privacy burgers in het geding

04 december 2018 14:30 Aangepast: 04 december 2018 14:34
Minister Ollongren: extra maatregelen genomen. Beeld © ANP

De twee geheime diensten voeren de Inlichtingenwet, vooral bekend als de Sleepwet, nog niet goed uit. Daardoor is de privacy voor de burger in het geding, concludeert de toezichthouder in een kritisch rapport. "Dit is zorgelijk."

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is op 1 mei van dit jaar van kracht geworden. Zowel de inlichtingendienst AIVD als de Militaire Inlichtingendienst MIVD schiet op meerdere punten flink tekort.

Dat heeft de toezichthouder van de twee geheime diensten, de CTIVD, in een stevig rapport geconcludeerd. 

Risico's

"Op twee punten zijn er risico's geconstateerd. Voor de duidelijkheid: het gaat om risico's, geen onrechtmatigheden", zegt Jantine Kervel, een woordvoerder van de toezichthouder. Zo is het vernietigen van data die de geheime diensten binnenhalen, nog niet goed geregeld.

"Er is een risico dat er te weinig gegevens worden vernietigd. Daardoor komt de privacy van burgers onnodig in het geding", licht de woordvoerder toe.

De toezichthouder vindt dat nader onderzoek nodig is.

Interne controle niet goed

Ook de interne controle bij de twee geheime diensten is nog niet op orde. De waakhond stelt onder meer dat het interne beleid van de diensten nog niet goed is ingericht op de nieuwe wet. Zo zijn werkprocessen en de technische systemen nog niet aangepast op de nieuwe situatie.

Extra maatregelen

Door de kritiek van toezichthouders hebben de veiligheidsdiensten extra maatregelen getroffen om de privacy te waarborgen. Daarmee blijven ze voldoen aan de eisen van de nieuwe wet, zegt minister Ollongren in een reactie. 

De minister spreekt van 'een complex jaar'. De invoering van de Wiv en het aanpassen van de werkprocessen blijken erg arbeidsintensief. De impact is groter dan vooraf voorzien. "Achter de schermen is het team van professionals, vaak tegen de stroom in, gelijkertijd keihard aan het werk om ons land veilig te houden."

Sleepwet

  • De nieuwe wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten is op 1 mei van dit jaar van kracht geworden.
  • De nieuwe wet geeft de Nederlandse geheime diensten, AIVD en MIVD (Algemene- en Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst), meer mogelijkheden.
  • Met de nieuwe wet is het mogelijk om grote hoeveelheden data in één keer te onderscheppen.
  • Critici vinden dat er zo een 'sleepnet' wordt gecreëerd. Bij het zoeken naar terrorismeverdachten kan er volgens hen ook veel data van onschuldige burgers verzameld worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore