Deals en cadeaus

Zorgautoriteit start onderzoek naar zorgverleners die cadeaus beloven

03 december 2018 18:05 Aangepast: 03 december 2018 18:30
Beeld © Getty

De Nederlandse Zorgautoriteit gaat onderzoeken of zorgaanbieders die patiënten lokken met cadeaus of geld als ze overstappen van zorgverzekeraar, zich wel aan de wet houden.

Vorige week onthulde RTL Nieuws dat er zorgaanbieders zijn die hun patiënten iPhones of andere cadeaus geven, als die zich verzekeren bij een specifieke verzekeraar en een behandeling komen volgen bij die zorgaanbieder.

'Zeer onwenselijk'

"Wij vinden dit zeer onwenselijk omdat wij vinden dat mensen hun zorgpolis moeten kiezen op basis van de inhoud van de polis en de bijbehorende premie", schrijft de NZa vandaag in een persbericht. 

"Mensen die zich laten verleiden door cadeaus bij het kiezen van hun polis lopen het risico dat deze polis niet aansluit bij hun zorgbehoefte. Ook kan het zijn dat zij meer betalen dan nodig is." De NZa gaat onderzoeken of dit kan, en zo nodig ingrijpen.

Premiegeld

Eerder spraken zorgverzekeraars en politieke partijen ook al hun afkeuring over de zaak uit. De cadeaus worden namelijk betaald met premiegeld. "We betalen allemaal verplicht premie voor onze verzekering. Die wordt elk jaar hoger, bijvoorbeeld door technologische vernieuwing. Maar dan wil je wel dat elke euro die we daaraan uitgeven ook echt naar zorg gaat", zei verzekeraar ONVZ daar vorige week over.

Ook VVD-kamerlid Arno Rutte is blij met het onderzoek, zo schrijft hij op Twitter. 

Mochten de acties van zorgverleners wettelijk gewoon toegestaan zijn, dan gaat de NZa in gesprek met minister De Jonge 'om tot een oplossing te komen', besluit de Zorgautoriteit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore