Ga naar de inhoud
Slecht verkrijgbaar

Minister: tekort anticonceptiepil houdt voorlopig aan

De anticonceptiepil blijft voorlopig nog slecht verkrijgbaar. Dat schrijft minister voor Medische Zorg Bruins aan de Tweede Kamer.

Al sinds september is er een tekort aan een aantal varianten van de pil, omdat een grote lading pillen uit het buitenland is afgekeurd. Naar schatting worden een miljoen vrouwen daardoor getroffen. 

Behoefte patiënten

Minister Bruno Bruins laat nu weten in een Kamerbrief dat de meeste firma’s aangeven in december 2018 of januari 2019 weer een klein aantal pillen mee te geven.

Maar wanneer de voorraden weer helemaal aangevuld zijn, blijft onduidelijk. Daardoor kan nog niet iedere apotheek dit jaar hoeveelheden van 3 maanden of een half jaar meegeven. 

Aangeboden op Marktplaats

Dat de pil slecht verkrijgbaar is en op sommige plekken zelfs helemaal niet, vinden Kamerleden en belangenpartijen 'onacceptabel'. Door de tekorten wordt de anticonceptiepil de laatste weken voor woekerprijzen aangeboden op Marktplaats. Soms zelfs voor 15 euro per strip, meer dan vier keer de normale waarde.

 

Anticonceptiepil
Martkplaats
Anticonceptiepil door tekort aangeboden op Marktplaats: 'Schandalig'

Waar is de pil?

Al bijna drie maanden is er een tekort aan de meestgebruikte anticonceptiepil onder vrouwen. Dit is de combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Deze pil wordt zonder merknaam verkocht of onder de merknaam Microgynon of Stediril.

Het tekort ontstond nadat een grote lading pillen uit het buitenland werd afgekeurd en vernietigd. Hoewel toen werd gezegd dat het probleem snel verholpen zou worden, zijn de problemen nog steeds actueel. In sommige apotheken is de pil al wekenlang niet meer verkrijgbaar. 

De pillen worden in opdracht van de Nederlandse bedrijven gemaakt in landen als India, China en Turkije.