Ga naar de inhoud
Proef

48 miljoen euro voor 5 bed-bad-brood-locaties in grote steden

Vijf steden krijgen als proef een bed-bad-brood-voorziening voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het gaat jaarlijks om 1500 asielzoekers die tussen wal en schip vallen. De voorzieningen kosten het Rijk 48 miljoen euro voor drie jaar tijd.

In het regeerakkoord stond dat er 8 locaties zouden komen, maar dat worden nu vijf proeflocaties. Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen bijten het spits af.

Het is de verwachting dat er zo'n 1500 mensen per jaar zullen worden opgevangen: 'een restgroep' asielzoekers die nu soms op straat belanden en voor overlast zorgen in gemeentes. 

48 miljoen euro

Als deze proeflocaties blijken te werken, dan komen er nog drie locaties bij.  De overheid betaalt 48 miljoen euro voor deze voorzieningen in drie jaar tijd. Gemeenten gaan ook bijdragen aan de kosten: 16,5 miljoen euro voor drie jaar.  

Uitgeprocedeerde locaties

In de voorzieningen komen asielzoekers te zitten die uitgeprocedeerd zijn. Voor hen zal naar een oplossing worden gezocht. Dat is of terugkeer naar het land van herkomst, of in uitzonderlijke gevallen alsnog een verblijfsvergunning.

Harbers benadrukt dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet zomaar in een opvang terechtkomen. "Je moet meewerken. Als je je kont in de krib gooit en nooit meewerkt, dan vervalt je plaats."

"Het is nog steeds precair wat we gaan doen", vervolgt de staatssecretaris. 

Langslepende ruzies

Met de proeflocaties moet een einde gekomen aan de langslepende ruzies tussen de gemeenten en het Rijk over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers.  Die stonden jarenlang recht tegenover elkaar: gemeentes willen niet dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat belanden vanwege de veiligheid. Het Rijk redeneert juist dat als een asielzoeker geen recht heeft op verblijf, de persoon ook geen recht heeft op opvang. 

In 2015 struikelde bijna een heel kabinet over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Er werd toen besloten dat er een oplossing voor het probleem moest worden gevonden.

Het is de bedoeling dat de vijf locaties hun bevindingen met elkaar gaan uitwisselen en delen om tot het beste resultaat te komen.