Migratieverklaring

Waarom maken we ons zo druk over het pact van Marrakesh?

28 november 2018 19:30 Aangepast: 29 november 2018 13:24
Beeld © EPA

Onrust in de politiek, een bijna crisis in België en Italië die de stekker er uit trekt. Het pact van Marrakesh om migratie beheersbaar te maken, houdt de gemoederen meer en meer bezig. Vijf vragen en antwoorden.

1) Waarom moet ik me druk maken over een migratiepact?

Een paar maanden geleden was er nog geen discussie over het VN-migratiepact, waar twee jaar lang door zo'n 190 overheden aan is gewerkt. Sterker nog: vicepremier Hugo de Jonge wist niet eens wat het was toen hij ernaar werd gevraagd op de wekelijkse persconferentie met de vicepremier. 'Het pact van Marrakesh, u moet mij even helpen', zei hij.

Maar sinds steeds meer landen zijn afgehaakt, zorgde het VN-pact ook in politiek Den Haag voor onrust en stortten de media zich erop. 

2) Wat houdt het migratiepact in? 

In het 34 pagina’s tellende pact staan internationale niet-bindende afspraken over het in goede banen leiden van de migratie in de wereld. In totaal bestaat het pact uit een lijst van 23 doelen.

Bijvoorbeeld om migratie veilig te laten verlopen en mensensmokkel aan te pakken. Maar ook het terugdringen van vreemdelingenhaat en de bescherming van vluchtelingen.

3) Wat zeggen voor- en tegenstanders?

Het is geen juridisch bindend argument, zeggen de voorstanders. De soevereiniteit van de lidstaten wordt niet aangetast. Maar tegenstanders kijken daar anders tegenaan. Zij vrezen dat er uiteindelijk wel juridische consequenties aanzitten. Dat migranten bij de rechter kunnen afdwingen dat ze toegang tot Nederland krijgen bijvoorbeeld. En dat Nederland daarom meer asielzoekers moet gaan toelaten.

4) Landen vallen massaal af, hoe zit dat? 

Inmiddels hebben al elf landen gezegd niet mee te doen. De VS waren de eerste vorig jaar al. Hongarije, Oostenrijk, Israël, Zwitserland, Australië, Polen, Bulgarije, Tsjechië en Estland en nu dus ook Italië.

Binnen de coalitie in Nederland ligt het lastig. D66 wil dat de regering het pact gewoon zo ondertekent, zonder toevoegingen. VVD en CDA willen alleen tekenen als er een aanvullende verklaring komt. D66 heeft al laten weten alleen te kunnen leven met zo’n bijlage als er inhoudelijk niks verandert aan het VN-migratiepact. 

Nederland is samen met andere Europese landen bezig om een aanvullende verklaring te regelen bij het migratie-pact. Daarin wordt hoogstwaarschijnlijk verklaard dat de afspraken niet-juridisch bindend zijn.

5) Hoe gaat het verder?

Volgende week debatteert de Kamer over het migratiepact. Staatssecretaris Mark Harbers stuurt voor die tijd zijn onderzoek naar de Kamer. Op 10 en 11 december wordt het pact ondertekend in de stad waar het pact naar is vernoemd: Marrakesh.

RTL NIeuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`