Bonje

Weer bal bij 50PLUS: 'Ik zou chips en bier meenemen bij komende vergadering'

28 november 2018 17:55 Aangepast: 28 november 2018 17:57
50PLUS-fractievoorzitter: Henk Krol. Beeld © ANP

De ouderenpartij 50PLUS komt morgen in een extra ledenvergadering bijeen om drie bestuursleden te ontslaan. Het belooft een avond vol ruzie en geknetter te worden. En dat is niet voor het eerst. "Het is bijna altijd bonje tussen ouderen in de politiek", stelt politiek commentator Frits Wester.

Sinds begin jaren '90 zijn er heel wat ouderenpartijen gekomen en gegaan. Een greep: Het Algemeen Ouderenverbond (AOV), de Ouderenpartij, de Unie55+, de Partij voor Ouderen, Bejaarden Eenheid, Verenigde Seniorenpartij, de Ouderen Unie, Senioren 2000 en de Algemene Seniorenpartij.

Constant ruzie

Volgens politiek commentator Frits Wester hebben de ouderenpartijen twee dingen gemeen: dat ze voor ouderen wilden opkomen én dat ze intern constant ruzie hebben.

Frits Wester: "De partijen vielen uiteen, fuseerden weer en daarna was er nog weer gedoe. Soms moest de rechter er zelfs aan te pas komen."  

Nooit over de inhoud

Wat volgens Wester opvalt, is dat de ruzies bij de ouderenpartijen vrijwel nooit over de inhoud gaan. "Het gaat altijd over procedures, reglementen, statuten en het functioneren van elkaar. Termen als eigengereidheid, intimidatie en integriteit vliegen daarbij om de oren, naast een keur van persoonlijke aanvallen die vaak onder de gordel eindigen."

Niet mee te werken

Morgen komen de leden van 50PLUS, goed voor vier zetels in de Kamer, bijeen in Driebergen. Ze komen bij elkaar omdat er drie hoofdbestuursleden voor ontslag zijn voorgedragen. De drie leden liggen met de rest van het hoofdbestuur in de clinch: volgens de rest van de leden is er met deze vier leden niet samen te werken.

"Ik verwacht dat het zeker gaat knallen", zegt Wester. "Een hooggeplaatste 50plusser grapte al over de avond: 'ik zou chips en bier meenemen.'"

Vechtpartij

Het is niet de eerste keer dat er gedoe is met het hoofdbestuur van 50PLUS. Vorig jaar mei mondde een vergadering van de afdeling Overijssel uit in een vechtpartij. Er werd aangifte gedaan van het handgemeen.

Partijvoorzitter Geert Dales, in mei 2018. Partijvoorzitter Geert Dales, in mei 2018.

Hoe kan het?

Hoe komt het dat er zo vaak ruzie is binnen ouderenpartijen? Frits Wester: "De meeste leden hebben al een geschiedenis van andere politieke partijen achter de rug. Sommigen hebben het best ver geschopt bij een andere partij. Zo was de oprichter van 50PLUS ooit senator voor de PvdA en was Henk Krol voorlichter van de VVD-Tweede Kamerfractie."

Wester vervolgt: "Maar het gros van de mensen die in de ouderenpartij zitten, heeft een vrij kansloze bestuurlijke en politieke carrière achter de rug."

'Machtstrijdjes' 

"Ze hebben de hele politieke boulevard van 'broken dreams' afgesjokt om het zo maar te zeggen. En dan ineens is er nog een kans bij een ouderenpartij die nog wel wat baantjes en functies te verdelen heeft. Iets van politiek geluk gloort ineens. De drang om alsnog iets te bewijzen wint het vaak van zelfreflectie met machtstrijdjes en intriges tot gevolg. En zie daar, tal van ingrediënten voor een snelkookpan vol met politieke ellende."

De tent uitvechten

Bij 50PLUS zal het morgen niet veel anders worden. "Waar de Kamerfractie op dit moment eensgezind haar best probeert te doen, vecht het bestuur elkaar weer de tent uit. Het spreekwoord luidt dat wijsheid met de jaren komt en dat zal zeker vaak waar zijn. Maar als het gaat om politieke ouderenpartijen heb ik zo mijn twijfels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`