Wisseling van de wacht

Kamervoorzitter over vertrekkende Kamerleden: 'Niet gelukkig mee'

27 november 2018 18:50 Aangepast: 27 november 2018 19:30

Kamervoorzitter Khadija Arib baalt van het vertrek van Kamerlid Foort van Oosten. "Ik ben niet er niet gelukkig mee." Maar de Kamervoorzitter kan weinig doen tegen het verschijnsel dat de omloopsnelheid van Kamerleden snel stijgt.

Een nieuw record is het niet, maar het aantal Kamerleden dat de rit niet uitzit en na een relatief korte periode stopt, neemt toe.

Met het vertrek van VVD'er Foort van Oosten (sinds 2012 Kamerlid) zijn er, sinds de nieuwe Kamer is aangetreden, al 13 Kamerleden voortijdig vertrokken. 

Persoonlijke redenen

Van de vertrokken Kamerleden werden er:

  • 4 burgemeester of wethouder
  • 1 vertrok vanwege een internationale functie (VVD'er Jeanine Hennis)
  • en 8 vertrokken er om persoonlijke redenen, vanwege bijvoorbeeld een gezinssituatie of een ongepaste relatie 

12 Kamerleden vertrokken omdat ze in het kabinet gingen zitten.

Oud-minister Hennis is nu VN-gezant in Irak. Oud-minister Hennis is nu VN-gezant in Irak.

Sneller vertrek

Het Parlementair Documentatie Centrum deed onderzoek naar vertrekkende Kamerleden. "Het aantal vertrekkers van nu, is niet opmerkelijk hoog. In de periode 1977-81 bijvoorbeeld gingen er in totaal wel vijftig. Daarbij zaten ook Kamerleden die in het kabinet gingen zitten", zegt onderzoeker Bert van den Braak. 

Wel vertrekken de Kamerleden volgens de onderzoeker sneller. "Niet na jaren, maar na een periode van 1,5 jaar al bijvoorbeeld."

Het gemiddelde Kamerlid zit gemiddeld 4,5 jaar in de Kamer. VVD'er Pieter Duisenberg vertrok in deze Kamerperiode als eerste. Enkele maanden na de verkiezingen werd hij voorzitter van de Vereniging van Universiteiten. Maar het was wel zijn tweede periode. 

'Erg jammer'

Kamervoorzitter Khadija Arib zegt tegen RTL Nieuws niet blij te zijn met Kamerleden die vervroegd vertrekken. "Een Kamerlid moet gewoon zijn tijd uitzitten. Dat een Kamerlid vroegtijdig vertrekt, is jammer. Dat heb ik al eens gezegd en dan zal ik blijven herhalen."

De Kamervoorzitter kan er verder weinig doen. "Behalve mijn woorden herhalen dat ik het jammer vind en er niet gelukkig mee ben." 

Versnippering

Volgens politiek commentator Frits Wester klopt het dat de omloopsnelheid van Kamerleden nu veel hoger is dan tien jaar geleden. "Maar het vak Kamerlid is ook een stuk onzekerder geworden. Door de enorme politieke versnippering leiden partijen nu soms wel tientallen zetels verlies. Reden waarom veel politici tijdig een veilig heenkomen zoeken."

Wester vervolgt: "En mocht iemand de ambitie hebben om burgemeester te worden dan moet je solliciteren als een gewenste vacature zich voordoet. De taxi staat maar even voor en dus kun je niet wachten tot na de volgende verkiezingen. Het geeft geen pas om dat na een jaar al te doen, maar iemand die zeven jaar Kamerlid is geweest kun je weinig kwalijk nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer vertrek Tweede Kamerlid, VVD'er wordt burgemeester Nissewaard

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore