Deals en cadeaus

Zorgaanbieders verleiden patiënten met iPhones: 'Dit is echt uit den boze'

27 november 2018 17:40 Aangepast: 03 december 2018 18:00
Beeld © Getty

Zorgaanbieders die patiënten cadeaus of geld aanbieden als ze bij hen komen voor zorg. Het is onduidelijk of het mag, maar gebeurt toch, ontdekte RTL Nieuws. De politiek en de zorgverzekeraars zijn er woedend over.

'Welkom bij een nieuw leven', is de kop waarmee verslavingszorgverlener SGGZ potentieel nieuwe patiënten op de website verwelkomt. Pontificaal in beeld: 'gratis iPhone XR.' En wat kleiner: 'Klik hier voor de voorwaarden'.

Gloednieuwe iPhone 

Die voorwaarden liegen er niet om: als je je komend jaar verzekert bij een van de verzekeringen die door SGGZ zijn aangewezen en een behandeling tegen je verslaving bij SGGZ in een keer helemaal afrondt, krijg je een gloednieuwe iPhone XR cadeau. 

Het klinkt als een topdeal voor de patiënt. Maar verzekeraar VGZ, die eigenaar is van alle verzekeringen die door SGGZ worden aangeraden, is boos. "Het gaat om zorggeld dat gebruikt wordt voor cadeaus", zegt een woordvoerder van de verzekeraar. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling."

Vergelijkbare sitautie

Verzekeraar ONVZ werd vorig jaar geconfronteerd met een vergelijkbare situatie. Een bedrijf dat wijkverpleging levert, verwees haar patiënten door naar verzekeringen van ONVZ.

In ruil daarvoor kregen die patiënten maandelijks ruim 53 euro korting op hun verzekering. ONVZ wist van niets, tot een klant zich bij de verzekeraar meldde. 

Klanten porren

Het gaat deze zorgaanbieders erom klanten te lokken zodat ze zelf meer geld kunnen cashen. De cadeaus worden betaald met ons premiegeld. "Dat zouden we niet moeten willen", stelt de verzekeringsmaatschappij ONVZ. "Zorggeld wordt gebruikt om kortingen te geven voor zorgverleners. Cadeaus of kortingen geven is eigenlijk uit den boze."

Hoe het werkt? Artsen en andere zorgaanbieders kunnen voor patiënten met zogenaamde restitutieverzekeringen meer declareren bij verzekeraars dan voor patiënten met een naturaverzekering. Als ze geen contract hebben met de verzekeraar, kunnen ze in theorie bijna onbeperkt blijven declareren voor die patiënten.

Strooien met deals

De patiënten betalen voor zo'n restitutieverzekering weliswaar iets meer premie, maar krijgen daarvoor volledig vrije artsenkeuze terug. Door te strooien met kortingen of andere mooie deals proberen de zorgverleners hun patiënten een extra zetje te geven om over te stappen naar zo'n verzekering. 

Is de patiënt eenmaal overgestapt, dan vangen de zorgaanbieders dus meer geld voor dezelfde behandeling. Genoeg om zelfs nog een fikse korting op de verzekering te bieden, of een gloednieuwe iPhone. Kassa dus, voor die zorgverleners.

VVD-Kamerlid Arno Rutte VVD-Kamerlid Arno Rutte

Ophoesten

Maar wel ten koste van het zorggeld dat wij met zijn allen ophoesten, zegt VVD-kamerlid Arno Rutte. "En let wel, die iPhones, en die cash back, die wordt betaald door u, door mij en uw buurman, gewoon door de premiebetaler. Dat kan echt niet."

Verzekeraar ONVZ voegt daaraan toe: "We betalen allemaal verplicht premie voor onze verzekering. Die wordt elk jaar hoger, bijvoorbeeld door technologische vernieuwing. Maar dan wil je wel dat elke euro die we daaraan uitgeven ook echt naar zorg gaat."

Meer signalen

ONVZ zegt meer signalen te hebben dat zorgverleners patiënten doorverwijzen naar een restitutieverzekering om er zelf beter van te worden. Al is het niet altijd gemakkelijk te bewijzen.

"Zo werden we in januari gebeld door een man die zei dat zijn dementerende vader ineens bij ons verzekerd was", vertelt De Jong. "Het is moeilijk aan te tonen waar dat dan aan ligt, maar na een beetje onderzoek bleek dat de zorgverlener daar een rol in heeft gespeeld." 

Onduidelijk

Of het mag, blijft onduidelijk. Geconfronteerd met de actie van de wijkverpleging die korting bood, heeft verzekeraar ONVZ vorig jaar een melding gedaan bij de Nederlandse Zorgautoriteit.

Met een beroep op de Wet Financieel Toezicht is de actie toen afgebroken. Maar het is niet duidelijk of die in alle gevallen op gaat. 

Offline halen

"En wij zitten niet aan tafel bij gesprekken tussen zorgverleners en patiënten", zegt De Jong. "Dus we weten niet wat daar gebeurt." Met andere woorden: tegen zorgverleners die hun patiënten verleiden tot een duurdere verzekering waar de zorgverlener beter van wordt, is weinig te doen.

VGZ heeft de aanbieder van de iPhone gevraagd zijn pagina offline te halen en beraadt zich nog op verdere juridische stappen tegen SGGZ. Als meer zorgaanbieders gaan stunten met cadeaus, komt de het hele systeem onder druk, denkt De Jong. “Wij kunnen dan niet anders dan de premie voor restitutieverzekeringen verder verhogen. Als dat doorgaat, kan dat er uiteindelijk voor zorgen dat deze verzekering te duur wordt en de hele vrije artsenkeuze onder druk komt te staan."

Minister moet actie ondernemen

Arno Rutte eist van minister De Jonge dat hij actie onderneemt. "Ik wil dat de minister actief uitzoekt of dit vaker gebeurt. Ook moet hij alle aanbieders aanpakken", zegt hij. 

Verslavingszorgverlener SGGZ was niet bereikbaar voor commentaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van