Ga naar de inhoud
'Onverteerbaar'

Koepel basisscholen: geen enkel kind mag uitgesloten worden van schoolreisjes

Driekwart van de ouders ervaart de vrijwillige ouderbijdrage als een verplichting. Beeld © ANP

Elk kind moet mee kunnen doen aan buitenschoolse activiteiten die de school organiseert, ook al betalen ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet. Dat heeft de PO-raad, de sectororganisatie van alle basisscholen, besloten. "Onverteerbaar als de portemonnee bepaalt of een kind mag meedoen."

Volgens de huidige wet moeten alle leerlingen altijd kunnen meedoen aan zaken die verplicht zijn binnen het lesprogramma. Voor extra activiteiten die de school organiseert, zoals bijvoorbeeld schoolreisjes, geldt die regel niet.

'Onverteerbaar'

Kinderen van ouders die de vrijwillige bijdragen niet kunnen of willen betalen, zitten daarom soms noodgedwongen thuis, terwijl de rest van de klas naar de buitenschoolse activiteit is.'Het is onverteerbaar als de portemonnee van de ouders bepaalt of een kind mag meedoen aan schoolreisjes of andere extra activiteiten', vinden de leden van de PO-raad, de overkoepelende organisatie van al onze basisscholen. 

Daarom hebben de leden besloten dat geen enkel kind uitgesloten mag worden van een buitenschoolse activiteiten. Wie dan betaalt? "De school zelf. Maar die kan vervolgens weer aanspraak maken op allerlei potjes. Van bijvoorbeeld de gemeente", licht een woordvoerder van de PO-raad toe. De verwachting is dat de richtlijn volgend schooljaar ingaat.

'Besluit te nemen'

Minister Arie Slob heeft de koepels van zowel de basis- en middelbare scholen tot 1 januari de tijd gegeven om hierover een besluit te nemen. Het besluit van de basisscholen is nu dus bekend.

Bij de koepel van middelbare scholen wordt het gesprek over de vrijwillige ouderbijdrage nog gevoerd. Deze week moet het besluit vallen. 

Enkele tientjes

Scholen vragen zo'n vrijwillige bijdrage aan ouders om activiteiten te betalen buiten het lesprogramma om. Bij de ene school gaat het om enkele tientjes, maar er zijn ook scholen die honderden euro's per jaar vragen.

Thomas kon de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen

Voor het gezin van Thomas (niet zijn echte naam) was de vrijwillige ouderbijdrage een groot probleem. "De druk vanuit haar basisschool was fors. Ze zeiden: 'Wij zijn ook een onderneming met een winstoogmerk, we verwachten het geld gewoon op onze rekening."

Hij kreeg aanmaning na aanmaning en zelfs incassokosten werden in rekening gebracht. Zijn dochter moest van school wisselen. Begin dit schooljaar spraken we met hem.