Boerkaverbod

Dijkhoff over boerka-opmerking Halsema: 'Wetten gelden ook voor Amsterdam'

24 november 2018 16:37 Aangepast: 24 november 2018 16:37
Dijkhoff op een congres van de VVD. Beeld © ANP

Volgens VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kan de gemeente Amsterdam het boerkaverbod niet naast zich neerleggen. Hij reageert op een opmerking van burgemeester Halsema, die geen prioriteit wil geven aan de handhaving.

"Het is een prachtige gemeente, een prachtige stad. Maar er is geen status aparte voor Amsterdam", zegt hij tegen RTL Nieuws. "Net als in de rest van Nederland gelden de wetten van Nederland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halsema wil boerkaverbod in Amsterdam niet handhaven

Dijkhoff zegt dat de burgemeester het verbod dan ook niet naast zich neer kan leggen. Hij doet ook een oproep aan Halsema. "Ik verwacht dat ze de wet omarmt, zeker omdat die veel vrouwen helpt die zo'n boerka niet af kunnen doen." 

Halsema zei gisteren op een bijeenkomst dat ze niet wil meewerken aan het verbod. "Je kan ervan op aan dat ik niet zal toestaan dat Amsterdam daar gevolg aan geeft." Haar woordvoerder nuanceerde dat later wel. Ze zou geen prioriteit willen geven aan de handhaving.

410 euro

De Eerste Kamer stemde in juni in met een wetsvoorstel dat het dragen van gezichtsbedekkende kleding verbiedt in onderwijs- en zorginstellingen, overheidsgebouwen en in het openbaar vervoer. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete van 410 euro.

Minister Kajsa Ollongren, die verantwoordelijk is voor het invoeren van het 'boerkaverbod', heeft nog geen ingangsdatum bepaald.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore