'Onnodig kwetsbaar'

Tweede Kamer wil af van Chinese software bij hulpdiensten en politie

22 november 2018 00:45 Aangepast: 22 februari 2020 14:14
De 112-meldkamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over het communicatiesysteem voor hulpdiensten en politie C2000, dat wordt geleverd door een Chinees bedrijf. "Onze communicatiesystemen mogen nooit onnodig kwetsbaar zijn", zegt de VVD.

Nederland moet daarom stoppen met het gebruik van Chinese software voor de vitale infrastructuur van de overheid. Dat zeggen regeringspartij VVD en oppositiepartijen GroenLinks, SP en PVV.

Vertrouwen

VVD-Tweede Kamerlid Antoinette Laan-Geselschap: "Als je iets overkomt waardoor je een hulpdienst nodig hebt, moet je erop kunnen vertrouwen dat zij te bereiken zijn. Je moet er niet aan denken dat politie, ambulance en brandweer bijvoorbeeld niet met elkaar kunnen communiceren omdat het systeem door de Chinezen is platgelegd. Dat soort noodzakelijke communicatiesystemen mogen nooit onnodig kwetsbaar zijn, daar zijn ze veel te belangrijk voor."

GroenLinks-Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg: "Ministers maken zich terecht zorgen over economische spionage en risicovolle bedrijfsovernames in Nederland. Vooral door Rusland en China. Tegelijkertijd gebruiken onze agenten straks software van Chinese makelij, en maken we onszelf onnodig kwetsbaar. Ik wil het kabinet daarom vragen: doe dit soort belangrijke inkopen ergens anders."

Terug te draaien

GroenLinks en de VVD roepen het kabinet op minder naïef te zijn en de aanbesteding van C2000 terug te draaien. Er is volgens de partijen veel veranderd sinds de aanbesteding voor het communicatiesysteem in 2015 deels werd gegund aan een Chinees bedrijf. Zo stelde de AIVD in het jaarverslag over 2017 dat China spionageactiviteiten in Nederland onderneemt. Australië maakte in augustus bekend het Chinese telecomconcern Huawei uit te sluiten van het opzetten van het nieuwe 5G-netwerk in het land. De Australiërs zijn bang dat het bedrijf informatie doorspeelt aan Chinese inlichtingendiensten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie waarschuwt leden handelsmissie China voor spionage

Nieuwe 5G-netwerk

Inmiddels waarschuwt ook de Nederlandse regering voor spionage door China via het nieuwe 5G-netwerk. Maar de opdracht voor C2000 is al enige tijd geleden om kostentechnische redenen mede gegund aan een dochteronderneming van het Chinese bedrijf Hyteria Communications. Volgens GroenLinks en de VVD moet het kabinet inventariseren welke risico’s er zijn door met deze Chinese partij in zee te gaan. Dan kan de Kamer bezien of die risico's aanvaardbaar zijn.

SP-Tweede Kamerlid Van Raak steunt zijn collega's: "We moeten een stokje steken voor de bouw van C2000 door de Chinezen." Ook het PVV-Kamerlid Helder staat achter het plan van VVD en GroenLinks. Maar D66'er Kees Verhoeven vindt dat de Kamer te ver gaat: "Het lijkt erop dat de partijen Chinese bedrijven willen weren, zonder duidelijke en objectieve voorwaarden vooraf. Dat slaat nergens op en dat wil ik niet voor mijn rekening nemen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overheid stopt met antivirussoftware Kaspersky uit vrees voor Russische spionage

Streep door rekening

De steun van een Kamermeerderheid voor de plannen van VVD en GroenLinks is een fikse streep door de rekening van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij weigert tot nu toe een stokje te steken voor de opdracht aan de Chinezen voor de levering van C2000.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore