Plan CDA

'Nederlandse cybersoldaat ook inzetten tegen aanval uit ruimte'

21 november 2018 04:58 Aangepast: 21 november 2018 10:29
Nederlandse militairen voor vertrek naar de NAVO-oefening. Beeld © ANP

Nederlandse cybersoldaten moeten ook in actie kunnen komen bij een cyberaanval uit de ruimte, dat zegt het CDA. Want als signalen van satellieten worden verstoord, kan dat grote gevolgen hebben.

Aanleiding voor het plan is de grote NAVO-oefening in de Baltische Zee. Daarbij werd het gps-signaal in Finland verstoord. Finland beschuldigt Rusland, maar dat land ontkent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Militaire experts vrezen mysterieuze Russische satelliet

Volgens de Finnen was de verstoring heel gevaarlijk, bijvoorbeeld voor de burgerluchtvaart. Finland heeft de Russische ambassadeur daarom op het matje geroepen.

Als zoiets in Nederland zou gebeuren, dan moeten onze militairen in actie kunnen komen, zegt het CDA. "Dit soort zaken kan voor ontwrichting in de samenleving zorgen. Bijvoorbeeld bij vliegtuigen, stoplichten en pinautomaten. Daarom moeten we onze soldaten voorbereiden", zegt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot.

Ruimteleger

Volgens Bruins Slot lijkt 'de ruimte heel ver weg', maar is dat niet zo. "We moeten niet naïef zijn." Defensie heeft al een cybercommando, waar militairen werken aan cyberoperaties.

De Amerikaanse president Trump blies begin dit jaar de oude plannen nieuw leven in om de Amerikaanse krijgsmacht uit te breiden met een ruimteleger. Dat zou naast landmacht, luchtmacht en marine moeten bestaan als een volwaardige poot van het leger.

Grootste NAVO-oefening sinds Koude Oorlog: 'Het toont kracht'

De oefening waarbij de storing aan het GPS-systeem plaatsvond, was de grootste sinds de koude oorlog. Met 150 vliegtuigen, 65 schepen en 10.000 voertuigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van