Ga naar de inhoud
Hervorming pensioenen

Pensioenoverleg geklapt: 'Enorme tegenvaller voor kabinet'

Premier Rutte staat de pers te woord. Beeld © ANP

Het overleg tussen kabinet, werkgevers en vakbonden over hervorming van de pensioenen is geklapt. De hervorming van de pensioenen is daarmee voorlopig van de baan. Vakbonden vinden dat het kabinet te weinig tegemoetkwam aan hun eisen.

Een van de grote struikelblokken was de AOW-leeftijd. Die is al gestegen naar 66 jaar en gaat de komende jaren nog verder omhoog. Het gaat veel te snel, vinden de vakbonden. En mensen met zware beroepen moeten sowieso eerder kunnen stoppen met werken. Het kabinet was wel bereid de AOW-leeftijd wel iets minder hard laten stijgen, maar bonden vonden het aanbod veel te mager.

Verder lag er een vakbondseis op tafel van een verplicht pensioen voor zzp'ers. Steeds meer mensen werken als zzp'er en bouwen vaak geen pensioen op. Maar een verplicht pensioen ging het kabinet te ver.

Vakbonden willen pensioenen verhogen

En ook over de pensioenuitkeringen konden ze het niet eens worden. Veel pensioenen zijn al jaren niet verhoogd en moeten in de nabije toekomst waarschijnlijk zelfs worden gekort. De vakbonden willen die kortingen van tafel en de pensioenen verhogen. Maar daarvoor moeten de regels aangepast worden.

"Het is een enorme tegenvaller voor het kabinet dat de onderhandelingen zijn stukgelopen", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "De pensioenherziening was een van de grote hervormingen die het kabinet voor elkaar wilde krijgen. Heel pijnlijk dat het niet is gelukt." Door het uitblijven van een akkoord is de kans groot dat verschillende pensioenfondsen de pensioenen komende tijd moeten verlagen.

Zo kun je op je vijfenvijftigste met pensioen

01:56
Het is alweer film 217 die Gerhard dit jaar heeft gezien. Hij hoeft niet te werken, heeft geen deadlines meer en kan altijd uitslapen. Hij is namelijk sinds zijn 55ste met pensioen.
Bron: RTL Nieuws