Ga naar de inhoud
Nieuwe cijfers

Vaccinatiegraad in Culemborg opvallend laag: 'Ouders worden banger'

Mirjam Jobse

De gemeente Culemborg kent één van de laagste vaccinatiegraden van ons land. Verpleegkundig specialist Mirjam Jobse schrikt daarvan, maar snapt ouders die hun kind niet willen laten inenten. "Vergeet niet: ouders willen het beste voor hun kind."

Mirjam Jobse is niet verbaasd over de flinke daling van de vaccinatiegraad in de gemeente waar ze werkt. "Maar ik schrik er natuurlijk wel van", zegt de verpleegkundig specialist, die al veertien jaar in de jeugdgezondheidszorg werkt.

Niet nodig om te prikken

Vorige week had ze nog ouders op haar consultatiebureau met een baby van vier weken die niet gevaccineerd gaat worden. "Als een baby acht weken is, krijgt hij de eerste vaccinatie. Maar deze ouders waren dat niet van plan om te gaan doen", zegt Mirjam. "Ze vonden het niet nodig. Hun kindje was toch gezond? Ze waren er heel relaxt onder." 

Steeds meer ouders in Culemborg laten vaccineren bij hun kind achterwege, blijkt uit cijfers van het RIVM. In 2017 was daar nog 93,2 procent van de kinderen tot 2 jaar gevaccineerd, dit jaar is dat aantal gedaald naar 89 procent. Het gemiddelde landelijke percentage is 90.2 procent.

Religieuze overtuiging

Mirjam heeft wel een verklaring. "Om het te begrijpen moet je naar de samenstelling kijken van onze gemeente. Een hele leuke mix, maar wel groepen die het niet allemaal vanzelfsprekend vinden om te vaccineren."

Zo is er een groep Biblebelt-bewoners, die vanwege religieuze overwegingen niet vaccineert. "Die groep mensen is steeds kleiner aan het worden." Ook woont in Culemborg een 'relatief grote groep vrije denkers', zegt Mirjam. "Deze mensen leven heel bewust en denken heel goed na over hun lichaam en zetten dus niet zomaar een spuit in hun lichaam. Ik heb de indruk dat zich de afgelopen jaren meer vrije denkers in Culemborg hebben gevestigd."

Verplicht door overheid

Maar de verklaring voor de dalende vaccinatiegraad ligt vooral in de derde groep ouders die er eerst nog niet was. "Een groep die wat angstig is geworden door alle berichten over vaccinatie. Bijvoorbeeld door wat ze lezen op Facebook. Ze zijn niet alleen bang, maar hebben ook moeite dat de overheid ze iets verplicht."

Volgens de verpleegkundig specialist leeft het onderwerp heel erg. "Het risico bestaat dat de groep ouders die wel vaccineert tegenover de groep komt te staan die dat niet doet. De voor- en tegenstanders uiten zich meer uitgesproken dan een paar jaar geleden." Voor zover bekend zijn er geen kinderen ziek geworden omdat ze niet gevaccineerd waren. 

Wat Mirjam doet als ze ouders tegenkomt die hun kind niet willen laten inenten? "We willen het gesprek blijven voeren. We proberen naast ze te staan en niet tegenover ze. Want anders ben je ze kwijt."

Beste voor je kind

Aan de ene kant snapt ze het als ouders willen afzien van vaccinatie.'"Ouders willen altijd het beste voor hun kind. En dit is in hun beleving het goede voor hun kind. Dus je moet keuzes accepteren", zegt ze. Maar ze maakt zich ook zorgen: wat als de groep die niet vaccineert groter en groter wordt?

Daarom probeert ze ouders zo goed mogelijk te informeren. En tussenoplossingen te vinden. "Als ouders hun kind op latere leeftijd willen laten inenten, kan dat bijvoorbeeld. Als ze niet alle vaccinaties voor hun kind willen, kan dat ook. Zo proberen we met elkaar tot de beste oplossingen te komen."

Zo
Inenten
Zo overtuig je twijfelende ouders om toch te vaccineren