Zwijgcultuur

PvdA wil kerken verplichten om seksueel misbruik te melden

20 november 2018 02:57 Aangepast: 20 november 2018 02:57
Archieffoto. Beeld © ANP

Er moet een meldplicht komen voor kerken en religieuze organisaties bij vermoeden van seksueel misbruik. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt dit plan van de PvdA. De partij hoopt hiermee de zwijg- en wegkijkcultuur bij religieuze instellingen te doorbreken.

Seksueel misbruik binnen de katholieke kerk werd tientallen jaren verzwegen en ook binnen de kerk van de Jehova's Getuigen vond misbruik plaats. De Jehova's lossen meldingen van misbruik alleen intern op, omdat 'Het Woord van God de enige échte wet die voor hen geldt'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jehovah's Getuigen blijft medewerking justitie weigeren: 'Arrogante minachting voor rechtsorde'

De PvdA en een meerderheid van de Tweede Kamer willen iets doen aan de zwijgcultuur bij religieuze organisaties. Ze willen een meldplicht. Vanavond praat de Kamer er met minister Dekker over.

"Bij vermoedens van misbruik moet er altijd worden gemeld", zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. "Zodat de inspectie kan meekijken wat er is gebeurd. Dan ligt het niet meer bij een religieuze instelling, want slachtoffers zijn voor mij altijd belangrijker."

Aangifte doen

Toen het misbruik bij de Jehova's eerder dit jaar naar buiten kwam, riep minister Dekker van rechtsbescherming slachtoffers op om aangifte te doen bij de politie. Maar volgens Kuiken gebeurt dat dus niet.

"Dat zien we bij de Jehova's Getuigen dat zagen we bij de Rooms-katholieke kerk, dat zien we bij het boeddhisme. Religieuze instellingen wanen zich veilig en denken dat ze onschendbaar zijn. Dat wil ik doorbreken. Die cultuur van zwijgen, die cultuur van wegkijken, die doofpotcultuur. Dat moeten we zien te doorbreken."

Steve werd misbruikt door getuige van Jehova: 'Het werd afgeraden om naar de politie te gaan'

Steve merkte dat de kerk van de Jehova's daders van misbruik de hand boven het hoofd hield: "Terwijl ouderlingen juist slachtoffers bij de hand moeten nemen om naar de politie te gaan. Dat staat ook in de bijbel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore