Ga naar de inhoud
Politiek

Minister Blok: wet voor noodmaatregelen rond no deal-brexit

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Beeld © ANP

Het kabinet komt met een speciale wet om noodmaatregelen te kunnen nemen rond brexit. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in Brussel waar hij voor overleg is met zijn Europese collega's.

Als het Verenigd Koninkrijk in maart zonder akkoord de EU verlaat, dan kunnen problemen ontstaan met goederen- en personenverkeer, maar ook met de geldigheid van rijbewijzen. 

'Rekening houden harde brexit'

Volgens Blok is alles gericht op een deal, maar moeten de voorbereidingen op een no deal ook doorgaan. "We moeten rekening houden met een no deal-brexit", zegt hij.

"Het conceptakkoord moet ook de instemming krijgen van het Europees Parlement en het parlement in Londen. Dat is geen gelopen race. Daarom stuur ik een brexitwet naar de Kamer om noodmaatregelen te nemen als we toch te maken krijgen met een harde brexit."

Brexit:
Meer op rtlz.nl:
Brexit: de vier scenario's op weg naar de deadline

Ingrijpende consequenties

Volgens Blok gaat het om een algemene wet, die de regering de bevoegdheid geeft om noodmaatregelen te treffen. "Een harde brexit kan ingrijpende consequenties hebben, voor goederenverkeer, voor personenverkeer. Dus die wet geeft een ruime bevoegdheid om noodmaatregelen te nemen. Ook hele praktische zaken: hoe gaan we straks om met een Engels rijbewijs dat in NL wordt aangetroffen." 

Volgens Blok is de scheidingsdeal die er nu ligt het hoogst haalbare. Er komt sowieso een overgangsperiode tot december 2020, met een mogelijk verlenging. In de tussentijd blijven de rechten van burgers gegarandeerd, betalen de Britten al hun financiële verplichtingen en blijft de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open.

Nieuwe handelsrelatie

Tijdens de overgangsperiode onderhandelen de EU en de Britten over een nieuwe handelsrelatie. Nog deze week hopen de Britten en de EU een politieke verklaring aan te nemen over de toekomstige relatie.

Aanstaande zondag is een speciale EU-top met de regeringsleiders over de scheidingsdeal en de verklaring over de nieuwe relatie.

Dit
Lees ook:
Dit moet je weten over de brexitdeal: belangrijkste punten op een rij