Succes voor D66

Gekozen burgemeester stap dichterbij

13 november 2018 23:15 Aangepast: 13 november 2018 23:17

De gekozen burgemeester komt een stap dichterbij. Na een hele dag praten lijkt de Eerste Kamer de benoeming van burgemeesters uit de grondwet te willen schrappen.

Nu staat in de grondwet dat de burgemeester door de Kroon (koning en ministers) wordt benoemd. D66 vindt dat niet meer van deze tijd en wil dat dit uit de grondwet verdwijnt en dat dit 'bij gewone wet' kan worden geregeld.

Er tekent zich in de Eerste Kamer een vereiste tweederde meerderheid af die wil instemmen met het voorstel van D66. Eerder ging de Tweede Kamer al akkoord.

Tientallen jaren over gesproken

De Eerste Kamer stemt eigenlijk pas volgende week officieel, maar vandaag werd duidelijk dat het voorstel het gaat halen dankzij de steun van het CDA. Alleen als senatoren opeens een onverwachte draai maken, kan dat nog gaan veranderen. 

Over de benoeming van de burgemeester wordt al tientallen jaren gesproken in Den Haag. Met dit voorstel komt een gekozen burgemeester een stap dichterbij, maar dat zal zeker niet spoedig gebeuren. 

Voor te stemmen

Het CDA wil namelijk de zekerheid dat de burgemeester 'relatief onafhankelijk' en een verbindende figuur voor alle burgers blijft. De vrees bestond dat het schrappen van de huidige procedure meteen de weg vrijmaakt voor een gekozen burgemeester, een van de kroonjuwelen van D66.

Rob Jetten van D66 zei niet van plan te zijn 'heel snel' een wetswijzing in te dienen om een volgende stap vast te leggen.  Hij wil eerst een brede discussie over de positie van de burgemeester.

Historische stap

CDA-senator Tom Rombouts vond dat een 'mooie meevaller' en een 'opsteker' voor zijn kritische fractie. Hij noemde het schrappen een 'historische stap' die niet alleen tot vernieuwing, maar zelfs tot versterking van het plaatselijk bestuur kan leiden.  

Wie zijn onze burgemeesters eigenlijk?

  • De gemiddelde leeftijd van burgemeesters in Nederland is 57,5 jaar.
  • 77 procent van de burgemeesters is man.
  • We hebben slechts een handjevol allochtone burgemeesters.
  • De meeste burgemeesters hebben een CDA-achtergrond (33 procent).
  • Dan komt VVD (28 procent) en daarna PvdA (23 procent).
  • Het vertrouwen in burgemeesters is met 73 procent relatief hoog, veel hoger dan in (andere) politici.
  • 70 procent van de inwoners kent de naam van zijn of haar burgemeester.

Bron: Universiteit van Tilburg.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore