'Paar keer klikken'

Studenten vinden 06-nummer premier Rutte op internet

09 november 2018 15:50 Aangepast: 10 november 2018 11:30
Mark Rutte. Beeld © ANP

Studenten van de UvA in Amsterdam hebben tijdens een college onder leiding van internetexpert Henk van Ess het privénummer van premier Rutte weten op te sporen. "En we vonden ook nummers van andere kabinetsleden", zegt Van Ess. De premier reageert vooralsnog vrij laconiek. 

Het telefoonnummer werd gisteren gevonden door studenten van de UvA tijdens een gastcollege, georganiseerd door onderzoeksplatform Bellingcat. Naast het privé-06-nummer van de premier werden vandaag ook de nummers van andere kabinetsleden door een paar keer klikken achterhaald.

Recruitmenttool uit de VS

"Het ging heel eenvoudig", zegt Van Ess. "Ik was de studenten een speciale recruitmenttool aan het uitleggen. Je krijgt via een speciale website toegang tot deze tool, die door Amerikanen is ontwikkeld en door recruiters wordt gebruikt. De tool verzamelt allerlei gegevens over mensen. Recruiters gebruiken die om snel informatie te verzamelen voor mensen die ze willen werven voor een mogelijke baan. De gegevens van onze premier zaten ook in deze databank."

Dit vonden de studenten:

Appmakers

Hoe de gegevens van de premier in de tool zijn terechtgekomen? Van Ess denkt dat het volgende is gebeurd: 

"Als je een app downloadt, moet je vaak akkoord gaan met algemene voorwaarden. Als je dat doet, deel je onbewust allerlei informatie van jezelf. Al die data komen bij de appmakers terecht. Die appmakers delen die informatie weer met de ontwikkelaars van de bewuste recruitmenttool. Zo zal het waarschijnlijk ook bij Mark Rutte zijn gegaan."

Sms naar de premier

Henk van Ess heeft na de vondst meteen een sms naar de premier gestuurd om hem te informeren. "De premier heeft mij vrijwel direct teruggebeld, maar ik had zijn oproep gemist."

Daarna heeft de internetexpert contact gehad met een ambtenaar van het ministerie van Algemene Zaken. Vanmiddag is er ook telefonisch contact geweest. "Ik heb alle geheime nummers van het kabinet met het ministerie gedeeld." Volgens Van Ess was de premier 'verontrust' dat dit is gebeurd.

 

'Nummer niet direct wijzigen'

Premier Rutte reageerde tijdens zijn wekelijkse persconferentie op het nieuws. De premier bevestigt dat hij een sms'je heeft gekregen van Van Ess en dat er contact is geweest. "Hij had immers mijn nummer", grapte de premier. 

"Het is heel netjes dat de meneer dat sms'je heeft gestuurd. Verder weet ik niet precies waar mijn nummer staat." Er zal nog verder contact over zijn. Op de vraag of de premier het zorgelijk vindt dat zijn nummer online staat, reageert hij vrij laconiek.  "Zoveel mensen hebben dat nummer. In het ergste geval moet ik een nieuw nummer. We zien het wel."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van