Zorgen over uitspraken

VVD: kabinet moet Turkse ambassadeur aanspreken over Nederlandse waarden

08 november 2018 17:45 Aangepast: 08 november 2018 17:47
Turken demonstreerden begin vorig jaar bij het Turkse consulaat aan de Westblaak. Beeld © ANP

Het kabinet moet de nieuwe Turkse ambassadeur aanspreken over Nederlandse waarden. Dat vragen VVD-Kamerleden Bente Becker en Sven Koopmans aan minister Koolmees (Sociale Zaken) en minister Blok (Buitenlandse Zaken). De regeringspartij maakt zich zorgen over uitspraken van de Turkse ambassadeur in een interview.

De nieuwe ambassadeur, Saban Disli, heeft als doel 'het samenbrengen van de Turkse gemeenschap in Nederland', zo zegt hij in een interview met een Turks persbureau waarover de site DutchTurks.nl schrijft.

Ware kracht Turkse cultuur

Ambassadeur Disli wil een 'vertekend beeld dat is ontstaan in de Nederlandse samenleving' rechtzetten. Hij wil 'de ware kracht, de tradities en waarden van de Turkse cultuur' aan Nederland laten zien. In Nederlandse politiek is regelmatig kritiek op invloed van Turkije op Turkse Nederlanders, bijvoorbeeld over campagne-activiteiten van Turkse politici of de financiering van Turkse weekendscholen in Nederland.

De VVD noemt het onwenselijk wanneer de ambassadeur een rol gaat spelen in de integratie van Turkse Nederlanders. "Als Turkije onder het bevorderen van integratie het versturen van politieke brieven en het financieren van weekendscholen verstaat, dan komt de integratie geen stap verder", zegt VVD-Kamerlid Bente Becker.

"Daarom moet de ambassadeur door het kabinet worden aangesproken op zijn plannen. Het mag niet zo zijn dat deze 'plannen' worden gebruikt door de Turkse overheid om zich met Nederlanders met een Turkse achtergrond te gaan bemoeien en de integratie te frustreren."

Herstel relaties

Nederland en Turkije hebben sinds kort de diplomatieke relatie weer volledig hersteld. Beide landen hebben weer een ambassadeur in elkaars land. In maart vorig jaar ging het mis: Nederland weigerde Turkse ministers toe te laten voor campagne-activiteiten.

De Turkse minister van Gezinszaken kwam alsnog vanuit Duitsland met de auto naar het Turkse consulaat in Rotterdam, maar moest het land onder politiebegeleiding verlaten. Het leidde tot rellen in Rotterdam en ernstig verstoring in de diplomatieke betrekking tussen beide landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zoekactie politie naar relschoppers Turks consulaat; 18 arrestaties

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`