Politiek

Weer onrust in Kamer over rol minister Bruins bij faillissement IJsselmeerziekenhuizen

07 november 2018 15:30 Aangepast: 07 november 2018 17:33
Minister Bruno Bruins.

Opnieuw rijst in de Tweede Kamer de vraag of minister Bruins wel voldoende heeft gedaan om het faillissement van de IJsselmeerziekenhuizen te voorkomen. In een interne nota die hij eind augustus onder ogen kreeg werd de situatie bij het ziekenhuis al 'kritiek' genoemd. Op 25 oktober werd het ziekenhuis failliet verklaard na twee dagen daarvoor uitstel van betaling te hebben aangevraagd.

In de nota, die is geschreven door het Waarborgfonds voor de Zorgsector, worden kortweg drie opties genoemd voor Ijsselmeerziekenhuizen: omzetgroei doordat zorgverzekeraars meer gaan betalen (maar deze optie wordt betiteld als 'niet erg waarschijnlijk'), een overname of een (gecontroleerd) faillissement.

'Rauw op mijn dak'

Tijdens een debat over het omvallen van Ijsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis, vorige week, zei Bruins dat het plotselinge faillissement van ziekenhuizen hem 'rauw op zijn dak kwam vallen'.

Verschillende Kamerleden vroegen zich in dat debat af of Bruins niet meer had kunnen doen om de faillissementen te voorkomen. Maar volgens de minister had hij tot vlak voor de daadwerkelijke faillissementsaanvragen het idee dat er nog plannen gemaakt konden worden voor een fatsoenlijke overdracht en afbouw.

Nota

Wel ging Bruins al tijdens het debat in op de nota met daarin de waarschuwing, die bij hem 'op tafel was geweest'. "Er bestaat een nota waarin eind augustus verschillende opties voor de IJsselmeerziekenhuizen werden genoemd, waaronder overname, omzetgroei en samenwerking met andere partijen, maar ook een gecontroleerd faillissement", zei Bruins. "Dat is wat anders dan een faillissement dat ontstaat zoals dat vorige week is gebeurd", voegde hij daar nog aan toe.

Voor verschillende partijen in de Tweede Kamer is dat niet genoeg. "Ik vind het onbegrijpelijk dat de minister zelf onder ogen heeft gekregen dat de situatie kritiek was en niets heeft gedaan, omdat duidelijk is dat de toestand kritiek was", zegt GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet. "Ik verwacht dat het departement er dan achteraan gaat. Het laat zien dat de minister geen oog heeft gehad voor wat er allemaal mis ging."

Spagaat

De kwestie is een lastige voor minister Bruins. Hij heeft in het debat van vorige week aangegeven scherper de regie te willen houden bij naderende faillissementen van ziekenhuizen, maar strikt genomen heeft hij als minister geen rol in de financiering van ziekenhuizen. 

De Tweede Kamer debatteert binnen twee weken opnieuw met de minister over de failliete ziekenhuizen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doorstart IJsselmeerziekenhuizen stap dichterbij: plan ingediend

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Buma haalt uit naar VVD-minister Bruins: 'Had voorkomen moeten worden'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Bruins: 'Geen sprake geweest van levensbedreigende situatie'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`