Pleidooi SP en GroenLinks

'Schaderegeling voor slachtoffers chroom-6 uitbreiden'

06 november 2018 23:43 Aangepast: 06 november 2018 23:43
Een locatie van defensie in Eygelshoven waar met het kankerverwekkende chroom-6 werd gewerkt. Beeld © ANP

De schaderegeling voor slachtoffers van chroom-6, de kankerverwekkende stof in roestwerende verf die jarenlang is gebruikt door Defensie, moet worden uitgebreid. Daarvoor pleiten de fracties van SP en GroenLinks in de Tweede Kamer.

Niet alle slachtoffers krijgen een schadevergoeding, en wie wél zo'n vergoeding krijgt, moet lijden aan één van de ziektes en aandoeningen die zijn geselecteerd door het RIVM. 

Zorgtaak verwaarloosd

Dat vinden de SP en GroenLinks te beperkt. De regeling schiet tekort, zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut. "Het gaat erom dat Defensie willens en wetens jarenlang de zorgtaak heeft verwaarloosd. Deze mensen hebben jarenlang moeten werken met chroom-6, een giftige en kankerverwekkende stof."

Volgens de SP moet er een aanvullend fonds komen. GroenLinks vindt dat er meer onderzoek moet komen naar de aandoeningen die nu niet onder de schaderegeling vallen. Voor veel slachtoffers is het moeilijk te begrijpen 'dat hun collega's wel vergoeding krijgen, terwijl zij nergens voor in aanmerking komen', zegt Kamerlid Isabelle Diks (GroenLinks).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Defensie biedt excuses aan voor verzwijgen gevaren chroom-6

Morgen debatteert de Kamer met verantwoordelijk staatssecretaris Visser van Defensie. Die bood slachtoffers eerder dit jaar excuses aan voor de fouten die Defensie gemaakt heeft door medewerkers bloot te stellen aan de gevaren van chroom-6.

Tot nu toe is 3,4 miljoen euro uitgekeerd aan een beperkte groep gedupeerden. Slachtoffers kunnen eventueel ook zelfstandig een schadeclaim indienen.

Chroomvrije verf

Het tv-programma Nieuwsuur meldde vanavond dat verffabrikant AkzoNobel Defensie in 2012 heeft gewezen op het bestaan van een chroomvrije verf die gebruikt zou kunnen worden in plaats van de roestwerende verf die chroom-6 bevat. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`