'Delicten stapelen'

VVD wil winkeldiefstal harder aanpakken: 'Laten we die bendes het land uit vegen'

06 november 2018 01:00 Aangepast: 06 november 2018 07:33
Beeld © iStock

Winkeldiefstal moet veel harder worden aangepakt. Regeringspartij VVD komt daarvoor met een heel pakket aan maatregelen die het voor ondernemers gemakkelijker moeten maken winkeldiefstal te voorkomen en aangifte te doen als het toch gebeurt.

Vooral het zogenaamde 'mobiel banditisme' is VVD-Kamerlid Martin Wörsdörfer een doorn in het oog. Ongeveer eenderde van alle winkeldiefstallen wordt toegeschreven aan deze georganiseerde bendes, die van winkel naar winkel en regio naar regio trekken om overvallen en diefstallen te plegen.

'Bendes het land uit vegen'

Doordat politiesystemen in verschillende regio's niet altijd met elkaar gekoppeld zijn, is de straf die deze mobiele bandieten krijgen bovendien relatief laag. Wie in verschillende regio's diefstallen pleegt, wordt dan steeds opnieuw voor een enkel feit veroordeeld.

"Als je die diefstallen bij elkaar stapelt, kun je iemand de maximale straf geven die staat op meerdere diefstallen, in plaats van een straf omdat ze een keer ergens iets hebben weggenomen", zegt Wörsdörfer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Schadefonds voor winkeldiefstal asielzoekers 'te zot voor woorden'

Wat het Kamerlid betreft zitten winkeldieven van buiten Nederland hun straf uit in hun land van herkomst en wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om ook internationale delicten te 'stapelen'. "Zo kunnen we die bendes het land uit vegen."

'Aangifte doen moet gemakkelijker'

Maar ook voor winkeliers zelf ligt er een rol. Want zij doen steeds minder vaak aangifte. In 2017 werd er van eenderde van alle winkeldiefstallen geen aangifte gedaan. Het kost te veel tijd, vinden winkeliers, en de resultaten zijn, zeker als het om kleine bedragen gaat, vaak mager.

Wörsdörfer hamert op het belang van aangifte doen. "Het is belangrijk om inzicht te krijgen in waar de winkeldiefstallen plaatsvinden. Zo kunnen we gerichter politie inzetten en het geeft ons de informatie waar bijvoorbeeld die rovende bendes actief zijn."

Het doen van aangifte moet volgens hem wel gemakkelijker worden. Online aangifte kunnen doen mogelijk maken zou kleine ondernemers flink helpen, terwijl grotere ketens de kans moeten krijgen de diefstallen van al hun filialen te verzamelen en een aantal aangiftes tegelijk te doen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore