'Haatdragend'

Moskeeën eisen dat Twitter het account van Geert Wilders opheft

05 november 2018 07:40 Aangepast: 05 november 2018 08:13
Geert Wilders. Beeld © ANP

Een federatie van 144 moskeeën in Nederland eist dat Twitter het account van Geert Wilders verbiedt. Zijn uitspraken zouden in strijd zijn met de gebruiksvoorwaarden van het platform. Doet Twitter dat niet, dan stapt de organisatie naar de rechter.

Dat zegt Ejder Köse, de advocaat van de Turks-Islamitische Culturele Federatie (TICF), in een interview het AD. "Twitter biedt Wilders een podium om zijn haatdragende propaganda wereldwijd te verspreiden", zegt hij.

Aangifte

De federatie is ook van plan om in Turkije, Marokko, Pakistan en Indonesië aangifte te doen tegen Twitter, omdat het bedrijf het account van Wilders online houdt.

In het interview haalt Köse een tweet uit 2017 aan, waarin Wilders twittert over de profeet Mohammed. Daarin noemt Wilders Mohammed onder meer een pedofiel en massamoordenaar.

Geert Wilders heeft op Twitter inmiddels gereageerd op het plan van de federatie. 'Waanzin', noemt hij het. 

Vervolging

De TICF is verwant aan Diyanet, het Turkse directoraat voor godsdienstzaken dat in maart al aangifte deed tegen Wilders vanwege een filmpje dat Wilders publiceerde op Twitter. Daarin wordt gezegd dat de islam gelijkstaat aan geweld, terreur en discriminatie. Het OM besloot Wilders toen niet te vervolgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Raad van Moskeeën: 'Doe aangifte tegen Wilders om campagnevideo'

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terreurverdachte Amsterdam CS noemt Wilders en islambelediging

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore