Ga naar de inhoud
Vraag over uitzetting

Ophef over reactie VVD-leider Dijkhoff op uitzetting asielkind: 'Ja, dus'

Programmamaker Tim Hofman (rechts), VVD-leider Klaas Dijkhoff en de 9-jarige jongen. Beeld © YouTube

Woedende reacties op een optreden van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Die reageerde nogal laconiek op een 9-jarige jongen die uitgezet dreigt te worden naar Irak. Hij vertelde Dijkhoff te vrezen voor zijn leven. "Ja, dus", antwoordde Dijkhoff voor de camera van programmamaker Tim Hofman.

Hofman had de jongen meegenomen naar de Tweede Kamer en sprak daar met een aantal Kamerleden. Volgens veel kijkers reageerde Dijkhoff walgelijk en mensonterend op de jongen.

Walgelijk

"Hoop echt dat deze 'ja, dus' Dijkhoff achtervolgt tot in de fucking hel", schrijft een twitteraar. "Wat een walgelijke reactie. Dan kun je in mijn ogen nooit meer een geloofwaardige politicus worden", twittert een ander.

Tim Hofman: "Wat denk jij dat er gebeurt als je naar Irak gaat?"

Nemr: Dood.

Dijkhoff: Ja… 

Hofman: Ja…

Dijkhoff: Ja, dus.

Hofman: Ja, ik denk… ik leg je toch even voor wat er in zo'n kinderhoofd gebeurt.

Dijkhoff: De weging van rechters en van ons is dat het toch niet zo onveilig is.

Dijkhoff overvallen door vraag asielkind: 'Ja, dus?'

03:21
Een opmerkelijk gesprek van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff gaat viraal.

Voor een documentaire - getiteld Terug naar je eige land - volgde Hofman vijf kinderen die worden uitgezet of al uitgezet zijn. In de film is te zien hoe deze kinderen daarmee omgaan en gaat Tim langs politici om te vragen waarom ze niet kunnen blijven.

Burgerinitiatief voor kinderpardon

Na de première zette Hofman een burgerinitiatief voor een beter kinderpardon op touw. Binnen een paar uur waren er meer dan 40.000 handtekeningen binnen. Dat betekent dat het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer kan worden gezet. Hofman pleit ervoor om een eerder gebruikte overgangsregeling weer nieuw leven in te blazen.

De docu is te zien op het YouTube-kanaal van #BOOS, het succesvolle internetprogramma van Tim.