Wordt vervolgd

Minister nog niet uit de problemen na stintdebat vol tegenstrijdigheden

01 november 2018 23:20 Aangepast: 01 november 2018 23:53
Beeld © ANP

Haar beantwoording rammelde op onderdelen, was niet overtuigend en soms zelfs tegenstrijdig. Minister Cora van Nieuwenhuizen moet van Kamerleden binnen 24 uur alle feiten op een rij zetten over haar besluit om de stint te verbieden. En dus is de minister nog niet af van dit gevoelige dossier.

Het was de eerste keer dat de Tweede Kamer sprak over de elektrische bolderkar na het ongeluk in Oss op 20 september, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. De minister kreeg veel kritische vragen over haar besluit om alle stints op de openbare weg te verbieden.

Het debat gaat volgende week verder omdat Kamerleden eerst een tijdlijn willen hebben. Die moet inzicht bieden in alle gebeurtenissen en besluiten die hebben geleid tot een verbod op de stint.

Boetekleed

Zo nu en dan moest de minister het boetekleed aantrekken en toegeven dat er zaken niet goed waren gegaan. Zo moest ze toegeven dat er jarenlang geen toezicht is geweest op de elektrische bolderkar waarvan er ruim 3500 rondrijden."Dat er geen toezicht is geweest, kan ik beamen", gaf ze toe.

Op de vraag waarom de stint nu van de weg is gehaald, reageerde Van Nieuwenhuizen meerdere keren niet consequent. Zo ontkende ze in het debat dat de wijzigingen die de leverancier aan de stint heeft doorgevoerd, aanleiding waren voor het tijdelijke verbod.

Verkeersveiligheid

Ook andere meldingen over de stint van kinderopvangcentra zijn volgens de minister niet doorslaggevend geweest om de stint tijdelijk te verbieden. Ze gooide het op de verkeersveiligheid. "Het is een zwart-witte beslissing die ik heb moet nemen. Maar bij mij is de balans doorgeslagen naar de verkeersveiligheid."

Niet op hol geslagen

De sfeer in het urenlange debat werd fel zodra het ging over het informeren van de Kamer. De oppositie verweet de minister niet alle informatie met de Kamer te hebben gedeeld. Zo gebruikte ze een melding van een Amsterdams kinderdagverblijf waaruit zou blijken dat er een stint op hol was geslagen. Ze wist toen al dat die melding niet klopte; de stint zou niet op hol zijn geslagen, maar andere problemen hebben gehad. 

De minister gaf toe dat ze dat veel eerder aan de Kamer had moeten melden. Maar de melding van het Amsterdamse kinderdagverblijf was volgens haar niet doorslaggevend bij het besluit om de sint van de weg te halen. Met name SP, GroenLinks en PVV reageerden daar woedend op.

Stint weer terug

De meeste partijen vinden het belangrijk dat de problemen met de stint snel worden opgelost, zodat het voertuig weer de weg op kan. Veel kinderopvangen hebben nu extra kosten omdat ze alternatief vervoer moeten regelen, zoals taxibusjes. De minister erkende de problemen die de opvangcentra ervaren. 

Of de stint weer terug de weg op mag, kon ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het onderzoek van TNO afwachten. De uitkomst wordt rond de jaarwisseling verwacht. "Ik zal vragen om het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden. Mijn prioriteit is wel dat de stint weer veilig de weg op kan."

Nog niet uit de problemen

Ook over de toedracht van het ongeluk in Oss kon de minister verder niets zeggen. Ze wil de onderzoeken afwachten.

Het stintdebat gaat volgende week dinsdag verder.

Miniatuurvoorbeeld
Fabrikant stint

Fabrikant stint failliet: 'Van troetelbeer werden we paria'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore