'Dit gaat te ver'

'Betuttelende plannen' over alcohol en roken stuiten op verzet bij coalitie

01 november 2018 06:25 Aangepast: 01 november 2018 09:08
Beeld © ANP XTRA

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat te hard in zijn strijd tegen roken, alcohol en overgewicht. Dat vinden de regeringsfracties VVD, CDA en D66. Alleen de kleinste regeringspartij ChristenUnie staat helemaal achter Blokhuis, bevestigen ingewijden tegen RTL Nieuws.

Als het aan Blokhuis (ChristenUnie) ligt, zou de prijs van een pakje sigaretten de komende jaren moeten stijgen tot 10 euro per pakje. Verder wil Blokhuis een einde maken aan het stunten met de prijs van alcohol en zou frisdrank zonder suiker goedkoper moeten worden dan frisdrank met. Het voornemen om de accijns op alcohol elk jaar te verhogen is volgens ingewijden inmiddels weer geschrapt.

Toen Blokhuis een paar weken geleden zijn akkoord in de ministerraad wilde laten behandelen werd hij teruggefloten. Zijn collega's eisten van hem dat hij ook steun voor zijn plannen vergaart bij de coalitiefracties. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Pakje sigaretten gaat meer dan een tientje kosten, rookruimte verdwijnt'

'Dit kan niet de bedoeling zijn'

VVD, CDA en D66 vinden de aanpak van Blokhuis te betuttelend. Vooral zijn plannen om het alcoholgebruik te verminderen stuit op verzet. Ingewijden wijzen er op dat de bedoeling was dat 'problematisch' alcoholgebruik zou worden bestreden. "De staatssecretaris pakt nu iedereen die een glaasje wil drinken en dat kan niet de bedoeling zijn", zegt een betrokkene.

Maar ook bij zijn aanpak van het roken plaatsen partijen in de coalitie vraagtekens. Het CDA vreest bijvoorbeeld dat kleine middenstanders die nu net het hoofd boven water kunnen houden, kopje onder gaan als de sigarettenverkoop keldert.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Cadeaubon helpt bij stoppen met roken: 'Zo'n extraatje maakt je trots'

Blokhuis hoopt de komende twee weken een akkoord te sluiten met zo'n vijftig instellingen, bedrijven en organisaties. In dat zogenoemde preventieakkoord leggen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en diverse partijen gezamenlijke maatregelen vast om gezondheidsproblemen aan te pakken. De drie speerpunten zijn roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore