Ga naar de inhoud
Debat ziekenhuizen

Minister onder vuur om sluiting ziekenhuizen: 'Wat een gepruts'

Minister Bruins kreeg zware kritiek

VVD-minister Bruno Bruins ligt flink onder vuur tijdens het debat waarin wordt gesproken over het faillissement van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen. Dat het faillissement van het Amsterdamse ziekenhuis een patiënt bijna fataal werd, zorgt voor woedende reacties van Kamerleden.

Zowel de oppositie als de coalitie hebben geen goed woord over voor de chaos rond de faillissementen van de ziekenhuizen. Het zit alle partijen dwars dat patiënten door de sluitingen in grote onzekerheid belandden en nog verkeren. 

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen zegt dat Bruins niets deed. "De minister stond erbij en keek ernaar." Ook de coalitie is kritisch. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers: "Het lijkt wel of niemand dit zag aankomen." Ook D66 en CDA zijn ontevreden over de gang van zaken. "We zijn zeer ongelukkig met de chaos."

Behoud van zorg

Bijna alle partijen dringen aan op een doorstart van de IJsselmeerziekenhuizen, omdat die regio veel kwetsbare mensen telt. Bovendien zouden ziekenhuizen in de omtrek enkel op papier kunnen inspringen.

Alleen de VVD, de partij van de minister, houdt het in het debat bij algemenere termen. Zij willen 'het behoud van zorg dichtbij'. Dat kwam de partij op felle aanvallen van onder meer PVV en SP te staan.

Nijpender

De situatie van Bruins werd tijdens het debat nog nijpender toen bekend werd dat het faillissement van het Slotervaart een patiënt bijna fataal werd. Die patiënt, die zware chemotherapie had ondergaan, werd in de chaos naar het verkeerde ziekenhuis gebracht.

Na dat nieuws werd het debat een kwartier geschorst. Minister Bruins zei na hervatting van het debat dat dit 'natuurlijk verschrikkelijk is als inderdaad blijkt dat patiënten in levensgevaar komen'.

Gepruts

SP'er Lilian Marijnissen reageerde: "Wanneer neemt de minister verantwoordelijkheid en gaat hij de chaos oplossen? Dit debat werd steeds pijnlijker." 

Volgens de PVV is de minister stuurloos. Fleur Agema pleit voor een parlementair onderzoek, een lichtere variant van de parlementaire enquête. "Wat een gepruts van de minister."

Thierry Baudet mag niet meedoen 

Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet wilde ook wat zeggen tijdens het debat. Probleem: het Kamerlid had  zich niet ingeschreven voor het debat. En dus was de voorzitter streng: Baudet mag niet meedoen. 

Faillissement
Bijna fataal
Faillissement Slotervaart Ziekenhuis Amsterdam wordt patiënt bijna fataal