Ga naar de inhoud
Brief op de mat

Waarschuwing voor alle gemeenten: 'Je moet met contant geld kunnen betalen'

Met cash betalen bij de gemeentebalie moet kunnen, vindt de minister.

Alle 380 gemeenten krijgen een brief met een duidelijke boodschap: burgers moeten aan de balie van gemeentehuizen met contant geld kunnen blijven betalen. Volgens het Europees recht is alleen pinnen niet toegestaan. Dat betekent dat het groeiend aantal gemeenten dat alleen een pin only-beleid heeft, een oplossing zal moeten gaan zoeken.

Steeds meer gemeenten hebben een pin only-beleid, zoals Leiden. Mensen die een rijbewijs en paspoort komen ophalen, kunnen dan niet meer met cash betalen. Een belangrijke reden is de veiligheid van de medewerkers. 

'Kan niet'

Minister Kajsa Ollongren zei eerder al tegen RTL Nieuws dat ze een pin only-beleid niet vindt kunnen en dat iedere burger het recht moet hebben om ook met contant geld te betalen.

De Europese Centrale Bank heeft zich nu ook met de kwestie bemoeid. Die concludeert dat het Europese recht voorschrijft dat met cash betalen op elk gemeentehuis mogelijk moet blijven. Via een brief worden alle gemeenten daar over geïnformeerd.

Gemeenten die een 'pin only-beleid' voeren, worden op de vingers getikt. In de brief staat: 'Het is belangrijk dat niemand wordt uitgesloten van het doen van betalingen voor essentiële diensten. Het is daarbij aan gemeenten zelf om een afweging te maken over hoe ze het beleid rond betalingen aan de balie verder vormgeven.'

Geen boetes

Gemeenten zijn dus vrij in de manier waarop zij regelen dat een paspoort of rijbewijs contant kan worden betaald. Als ze het maar regelen.

"We kunnen gemeenten niet dwingen", zegt een woordvoerder van Vereniging Nederlandse Gemeenten. VNG verstuurt de brief naar alle gemeenten. "Er komen geen controles en er worden ook geen boetes uitgedeeld. Omdat de wet ons niet toelaat om dat te doen. Maar we willen de gemeenten er wel echt op wijzen: contant betalen moet mogelijk blijven bij de balies."

'Blij mee'

De ouderenbond ANBO is daar blij mee. "Er zijn best wel veel groepen die hier last van hebben, bijvoorbeeld dak- en thuislozen die geen pinpas hebben", zei Liane den Haan van de Ouderenbond eerder al tegen RTL Nieuws.

"Mensen die in de schuldsanering zitten die geen pinpas hebben. Maar ook mensen die het lastiger vinden om te pinnen, zoals ouderen. Als je tegen die mensen zegt: je kunt alleen met een pinpas betalen, dan kom je toch in de problemen."