Overlijden Wim Kok

Politici reageren op overlijden Wim Kok: 'Een man die gemist zal worden'

20 oktober 2018 19:53 Aangepast: 20 oktober 2018 19:59
Wim Kok bij de dodenherdenking, afgelopen mei. Beeld © ANP

Wim Kok was 'een man om naar op te kijken'. Dat zegt premier Mark Rutte in reactie op het overlijden van oud-premier.

Rutte noemt Kok in een verklaring een 'gezaghebbend minister-president'.

"Als minister van Financiën en later als premier van twee kabinetten stond Wim Kok boven de partijen. Volkomen betrouwbaar, volkomen integer en altijd gericht op een oplossing." Ook noemt Rutte hem 'een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel die hoge eisen stelde aan zichzelf en aan de mensen met wie hij werkte'. 

De premier noemt Kok een 'sociaal bewogen man, die diep persoonlijk geroerd kon raken door onrecht en menselijk lijden'. "Het is geen geheim dat het drama Srebrenica tot op het allerlaatst zwaar op hem heeft gedrukt. Het is die combinatie van hoofd en hart die Wim Kok maakte tot wie hij was. Een groot man aan wie ons land veel dank is verschuldigd. Een man ook die gemist zal worden, bovenal in zijn gezin en familie. Ik wens zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, zijn politieke en andere vrienden heel veel sterkte toe." 

Lodewijk Asscher

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt Kok 'premier van alle Nederlanders' en 'toonbeeld van integriteit. Gedreven, gezagsvol, loyaal, ongelofelijk betrokken'. Hij noemt Kok 'een dienend leider voor dat in de mode was' en 'een man die onvoorstelbaar hard kon werken ten behoeve van anderen'.

"Hij bezat een bijzondere combinatie van schuchtere verlegenheid en charisma. Ik heb Wim Kok één keer meegemaakt tijdens een campagne, lang nadat hij uit de politiek was vertrokken. Ergens in februari 2010 liepen we over een koud en winderig Plein ‘40-‘45, in Amsterdam-West. Het was campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen." 

"Ik liep met rozen en folders, Wim Kok had het niet nodig iets uit te delen. Het was magisch, alsof er een magneet over die markt liep. "Oh meneer Kok, was u er nog maar!" zei een mevrouw tegen hem. Hij glimlachte een beetje. Het is precies wat we nu voelen. Oh meneer Kok, Was u er nog maar..."

Annemarie Jorritsma

"Voor mij is het heel onverwachts. We hebben in september nog een reünie gehad in Friesland, daar gingen we toen we nog in het kabinet zaten ook heen. Hij werd natuurlijk wel ouder, maar hij was toen nog goed ter been", reageert Annemarie Jorritsma. Zij was vice-premier in Paars-II, het tweede kabinet van premier Wim Kok.

"Hij was altijd buitengewoon geïnteresseerd in alles en iedereen. Ik zou hem typeren als een hele 'serieuze, maar serieus zuinige man'. In een kabinet krijg je vooral discussies over geld, daar was Wim heel kien op. Wim zorgde dat er een oplossing kwam. Hij was geen bemoeial, maar hij kende de dossiers wel."

Gert-Jan Segers

"Verdrietig nieuws. Wim Kok was een zoon van de polder, die z’n leven lang tegenstellingen heeft overbrugd en zo een staatsman werd. Hij laat een rijke sociale en politieke erfenis achter", reageert Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.

Hans Wiegel

Ook oud-vicepremier Hans Wiegel reageert op het overlijden van Kok. "Ik wist dat hij ziek was, maar dat hij zo ziek was, wist ik niet. We hebben samen nooit geregeerd, ik ken hem vooral als vakbondsman. We kwamen elkaar nog wel eens tegen. Hij is een heel goed minister-president geweest. Ik denk dat hij hoort tot het rijtje van uitstekende minister-presidenten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore