Overlijden Wim Kok

Oud-premier Wim Kok (80) overleden

20 oktober 2018 18:14 Aangepast: 20 oktober 2018 19:31
Beeld © ANP

Oud-premier en oud-PvdA-leider Wim Kok is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij was van 1994 tot 2002 minister-president. Kok werd 80 jaar.

Kok overleed in zijn woonplaats Amsterdam op tachtigjarige leeftijd in aanwezigheid van zijn vrouw Rita, kinderen en kleinkinderen. Hij stierf in het ziekenhuis aan de gevolgen van een hartkwaal.

Paars I en Paars II

Kok leidde twee kabinetten, Paars I en Paars II. Daarvoor was hij minister van Financiën in het kabinet Lubbers-III.

Voordat hij de politiek inging, was Kok voorzitter van vakbond NVV, die later opging in het FNV. In de jaren '80 ging het slecht met de economie en schitterde Kok als vakbondsman. "Hij heeft ongelofelijk veel voor Nederland en de vakbeweging betekend", zegt de FNV in een reactie. "Tijdens zijn voorzitterschap bracht hij de van oorsprong katholieke en de sociaal democratische bonden samen tot een vereniging van meer dan een miljoen leden."

De vorming van het eerste Paarse kabinet was historisch: het was voor het eerst in 100 jaar dat het CDA geen deel uitmaakte van de regering.

Opvolging

Kok trad in 1986 aan als PvdA-leider. Hij werd, anders dan nu binnen de PvdA, niet verkozen, maar benoemd door zijn voorganger, Joop den Uyl.

Zijn aantreden was niet direct een garantie voor succes. Bij de verkiezingen in 1989 verloor de PvdA drie zetels. In 1994 verloor de partij er zelfs twaalf. Toch werd de PvdA nipt de grootste partij en Wim Kok premier van het eerste kabinet Paars.

In 1998 wist Kok met de PvdA wel flink te winnen en werd hij premier van Paars II.

Vertrek

Minder dan anderhalve week voor de aanslagen in New York, in 2001, maakte Kok zijn vertrek bekend. Zijn tweede kabinet viel voor de verkiezingen, na het verschijnen van een rapport over de rol van Nederland in Srebrenica.

Na zijn aftreden werd hij actief in verschillende commissariaten in het bedrijfsleven, iets dat hem door zijn partij niet altijd in dank werd afgenomen.

In 2003 werd Kok benoemd tot minister van Staat, een eretitel voor oud-politici.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore