Erkenning mbo

Mbo'ers willen helemaal geen titel: 'Ons werk onderscheidt ons van hbo en wo'

19 oktober 2018 13:10 Aangepast: 19 oktober 2018 17:32
Mbo'ers voelen weinig voor het plan voor titels na hun afstuderen. Beeld © ANP

Mbo’ers hebben helemaal geen behoefte aan een titel, zegt voorzitter Timon van Engen van Jongerenorganisatie beroepsonderwijs (JOB). "Wij bouwen auto's, wij bakken brood. Dát onderscheidt ons van het hbo en wo." ​​​​​​​GroenLinks kwam met het idee om mbo'ers een titel te geven.

Hoewel de vereniging, die 40 studentenraden van mbo-instellingen vertegenwoordigt, het een aardig idee vindt, is er weinig behoefte aan titels na het behalen van een diploma.

Dat idee werd vandaag geopperd door GroenLinks, dat daarmee de waardering duidelijk wil maken voor de vaardigheden en deskundigheid van mbo'ers. Minister Van Engelshoven heeft ook aangegeven het een sympathiek idee te vinden.

Timon van Engen. Timon van Engen.

GroenLinks wil dat mbo'ers ook een titel krijgen, net als studenten aan het hbo en de universiteit. In het hoger onderwijs krijgen ze de titel bachelor of master. Mbo-studenten zouden Skilled, Craftsman en Expert moeten gaan heten, afhankelijk van hun opleidingsniveau. De titels die afgestudeerde mbo'ers dan voor hun naam mogen zetten zijn Sk., Crf. en Exp.

Spraakverwarring

Die titel voor de half miljoen mbo'ers in Nederland is onnodig, zegt Van Engen. "We hebben navraag gedaan bij onze leden en onze achterban hecht niet veel waarde aan een titel. Het diploma is voldoende."

Liever zou de JOB zien dat er iets wordt gedaan aan de bekendheid van het mbo in het buitenland. "Dat kennen ze niet op deze manier in het buitenland." Het oplossen van de spraakverwarring die dat oplevert, zou volgens Van Engen beter zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

GroenLinks wil titel voor afgestudeerde mbo'er: 'Waardering voor onze vakmensen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`