Ga naar de inhoud
Erkenning

GroenLinks wil titel voor afgestudeerde mbo'er: 'Waardering voor onze vakmensen'

Leerlingen van het mbo mogen als het aan GroenLinks een titel dragen. Beeld © ANP

GroenLinks wil dat mbo'ers ook een titel krijgen, net als studenten aan het hbo en de universiteit. In het hoger onderwijs krijgen ze de titel bachelor of master. Mbo-studenten zouden Skilled, Craftsman en Expert moeten gaan heten, afhankelijk van hun opleidingsniveau.

De titels die afgestudeerde mbo'ers dan voor hun naam mogen zetten zijn Sk., Crf. en Exp.

De titel moet een blijk van waardering zijn, zegt de bedenker van het plan, GroenLinks-Tweede Kamerlid Zihni Özdil. "Waardering begint bij erkenning. En daar moeten deze titels voor gaan zorgen. Het is raar dat iemand die afstudeert aan het hbo wel een titel krijgt. En al die getalenteerde mbo’ers die er in Nederland zijn niet."

Slager of laborant

Studenten die afstuderen in mbo-2, krijgen de titel Skilled. Dus bijvoorbeeld een afgestudeerde beveiliger ziet dan op zijn diploma Skilled in beveiliging. Iemand die afstudeert op het niveau 3, dus bijvoorbeeld een slager, krijgt dan Craftsman in de slagerij op zijn diploma. En iemand die op het hoogste niveau afstudeert, bijvoorbeeld een laborant, krijgt dan op zijn diploma Expert in chemisch-fysisch analist. Deze titels moeten ook de vaardigheid en deskundigheid breder herkenbaar maken voor bijvoorbeeld werkgevers.

"Ik was twee weken geleden bij de Euroskills-wedstrijden in Boedapest, waar studenten in het beroepsonderwijs uit heel Europa met elkaar de strijd aangaan", zegt Özdil. "Dat ging echt van kappers tot elektrotechniek en alles daartussenin. De Nederlandse deelnemers behoren tot de top. En daar moeten we trots op zijn. Als we deze titels invoeren, zouden we daarmee de eerste in Europa zijn. Dat is toch een mooi voorbeeld voor de rest."

Aan de slag in buitenland

Daarom kiest GroenLinks ook bewust voor Engelse titels, net als bachelor en master. Dat helpt Nederlandse mbo'ers ook om in het buitenland aan de slag te gaan, denkt Özdil: "Het zou mooi zijn als we als Nederland de leiding hierin nemen. Nergens anders in de wereld krijgen vakmensen een titel die internationaal erkend wordt. Wij willen graag dat de minister dit idee ook internationaal gaat uitdragen."

Eerder al werd besloten mbo’ers niet langer aan te spreken als leerling, maar als student. Dat is ook bedoeld om meer waardering te geven aan vakstudenten. Özdil: "Omdat de minister hiermee laat zien dat ze dat belangrijk vindt, hopen we dat ze ook met dit plan aan de slag gaat." Als ze dat niet doet, dient GroenLinks zelf een initiatiefwet in.

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk serieus genomen: gamer Koen mag studeren als een topsporter