Onduidelijkheid

Rutte zeer bezorgd over verdwijning Saoedische journalist Khashoggi

18 oktober 2018 16:58 Aangepast: 18 oktober 2018 17:15
Rutte wil opheldering over de verdwijning van de journalist. Beeld © ANP

Premier Mark Rutte is zeer bezorgd over de verdwijning van onderzoeksjournalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Saoedi-Arabië in Turkije. Khashoggi verdween daar op 2 oktober. Aangenomen wordt dat hij op het consulaat in Istanbul is gemarteld en vermoord.

Volgens audiofragmenten die opdoken in de Turkse pers zou het regime in Saoedi-Arabië betrokken zijn bij de moord op Khashoggi. De journalist was een criticus van de machthebbers daar.

Opheldering

"Ik heb aangegeven dat ik zeer bezorgd ben over de kwestie", zei Rutte op een persconferentie in Brussel bij de Europese top. Wereldwijd is er om opheldering gevraagd over de verdwijning van de journalist. Ook Nederland heeft zich daarbij aangesloten, vertelde Rutte.

Omdat er tot dusverre geen duidelijkheid is gekomen van Saoedi-Arabië heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra een reis naar Saoedi-Arabië voor een handelsconferentie, afgezegd.

Wapenverkoop

"Het is goede dat wij niet naar die bijeenkomst gaan", zei Rutte. Hij wilde nog niet vooruitlopen op het nemen van sancties. We herhaalde hij dat Nederland een restrictief beleid voert ten opzichte van wapenverkoop aan Saoedie-Arabië. Hij riep andere Europese landen op dat ook te doen.

Ook Hoekstra's Franse collega Bruno Le Maire heeft zijn deelname aan de conferentie afgezegd omdat de beschuldigingen aan het adres van de Saoedi's te ernstig zijn om het bezoek te laten doorgaan.

Handelsmissie Kaag

De handelsmissie van minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking naar Saoedi-Arabië gaat ook niet door als er geen duidelijkheid komt. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vandaag. Het bezoek staat voor december op het programma.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krant plaatst laatste column van verdwenen journalist Khashoggi

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore