Stintverbod

Politici eisen opheldering over veiligheid stint: 'Minister heeft een hoop uit te leggen'

17 oktober 2018 19:08 Aangepast: 17 oktober 2018 19:29
Beeld © ANP

Er moet opheldering komen over welke informatie minister Cora van Nieuwenhuizen heeft gedeeld over de veiligheid van de stint. Dat zeggen partijen in de Tweede Kamer nadat vandaag bleek dat de minister cruciale informatie over de veiligheid van de stint heeft achtergehouden toen ze die verbood.

Uit onderzoek van RTL Nieuws werd duidelijk dat Van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer onvolledig informeerde door slechts selectieve passages uit een nog geheim NFI-rapport te delen met de Tweede Kamer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De rammelende onderbouwing van het verbod op de stint

Zo blijkt dat een potentieel veiligheidsprobleem van de stint bij maar een klein percentage van de 3500 stints kan optreden. De stints zijn dus minder onveilig dan het ministerie deed voorkomen.

Toch mag sinds 2 oktober na een beslissing van de minister geen enkele stint de weg op. Veel kinderopvangorganisaties zijn door het verbod in de problemen gekomen met het vervoer van kinderen.

Stint niet van de weg

GroenLinks heeft een debat aangevraagd met Van Nieuwenhuizen. Kamerlid Suzanne Kröger: "Het besluit om de stint te verbieden is genomen op basis van het feit dat het onveilig zou zijn. En als dit niet blijkt te kloppen is er geen reden om de stint van de weg te halen."

Ook regeringspartij D66 wil opheldering. "De minister heeft een hoop uit te leggen", zegt D66-Kamerlid Rutger Schonis. Dat vind ook coalitiegenoot CDA, die het debat graag voert 'op basis van volledige informatie'.

PvdA'er Gijs van Dijk wil dat alle informatie over de veiligheid van de stint openbaar moet zijn. "Er mag geen onduidelijkheid zijn over het missen of weglaten van informatie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ministerie hield cruciale informatie achter over veiligheid van stint

Reactie minister Cora van Nieuwenhuizen:

Minister Van Nieuwenhuizen gaat niet in op onze vragen over waarom ontlastende delen van het NFI-rapport niet zijn gepubliceerd. In een reactie zegt ze: "Ik deel de conclusie van RTL niet.De eerste voorlopige resultaten van het onderzoek van de ILT, die ik ook heb gedeeld met de Tweede Kamer, laten zien dat onderdelen van de stint mankementen kunnen vertonen. We sluiten geen compromissen als het gaat om veiligheid. Daarom heb ik besloten de stint voorlopig te schorsen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore