Ongewenst zwanger

GroenLinks en PvdA willen één loket voor informatie over abortus

17 oktober 2018 06:08 Aangepast: 17 oktober 2018 06:08
Beeld © iStock

Er moet één landelijk telefoonnummer komen voor vrouwen die vragen hebben over abortus. Dat willen GroenLinks en de PvdA. Het zou nu voor veel vrouwen onduidelijk zijn waar ze terecht kunnen en ze lopen het risico om verkeerd voorgelicht te worden.

Wie twijfelt over een abortus, kan op dit moment bij veel verschillende organisaties terecht. Die worden vaak gesteund met subsidies van de overheid. GroenLinks en de PvdA willen één centrale plek.

"Wat ons betreft kunnen we het geld veel beter uitgeven aan een centrale telefoonlijn waar al die vrouwen terecht kunnen, waarvan we weten dat het onafhankelijk is en die vervolgens kan doorverwijzen naar andere organisaties", zegt Corinne Ellemeet van GroenLinks.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook

Miljoenen uitgetrokken in strijd tegen onbedoelde zwangerschappen

Onlangs ontstond onrust over hulporganisatie Siriz, vroeger bekend als vereniging tot bescherming van het ongeboren kind. De stichting heeft een streng Christelijke achtergrond en zou sturende informatie aan vrouwen geven.

Neutraal

Staatssecretaris Blokhuis vond dat geen reden de subsidie aan de stichting stop te zetten. Hij wil kwaliteitscriteria voor hulporganisaties opstellen, maar dat gaat PvdA en GroenLinks niet ver genoeg.

"De overheid is neutraal hier", zegt Lilianne Ploumen van de PvdA. "De afweging is aan de vrouw en organisaties die subsidie krijgen van de overheid moeten neutrale keuzehulp geven." De Tweede Kamer spreekt vandaag over de kwestie.

Charlène werd onbedoeld zwanger

Charlène was 17 jaar oud toen ze zwanger raakte. Ze vertelde erover in Editie NL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore