Politiek

Diplomaten tussen hoop en vrees over brexitonderhandelingen

12 oktober 2018 20:46 Aangepast: 12 oktober 2018 20:58
Jean-Claude Juncker en Theresa May tijdens de Salzburg-top vorige maand. Beeld © ANP

De komende dagen wordt er weer op verschillende niveaus onderhandeld over een brexitdeal in de aanloop naar een top van regeringsleiders volgende week woensdag. Hier en daar leeft wat optimisme op, maar een deal is nog verre van beklonken. Het kan nog alle kanten op, vertellen diplomaten in Brussel.

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen al anderhalf jaar over de voorwaarden waaronder de Britten de EU gaan verlaten. De eerste drie zaken die in ieder geval geregeld moeten zijn, zijn de financiële afwikkeling, de bescherming van burgerrechten na de brexit en er moet een oplossing komen voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.

Over die eerste twee zaken zouden de partijen al voor een groot deel eens zijn geworden. Maar een oplossing voor de Ierse grens blijft een hoofdpijndossier.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brexit: de vier scenario's op weg naar de deadline

Harde grens Ierland voorkomen

In de scheidingspapieren moet minimaal een noodscenario staan waarop kan worden teruggevallen en dat moet voorkomen dat er een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland (onderdeel van het VK). Maar dat is niet eenvoudig, aangezien er geen open grens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk mag zijn na brexit.

Tegelijkertijd is het voor de Britten onbestaanbaar dat er in feite een harde grens zou komen binnen het koninkrijk. Brexitminister Dominic Raab zei vandaag dag de Noord-Ierse kwestie op dit moment het enige echte probleem is.

Top geen 'do or die'-moment

Diplomaten in Brussel laten aan RTL Nieuws weten dat het nog alle kanten op kan met de onderhandelingen. Hoewel de tijd flink begint te dringen, zou de top volgende week geen 'do-or-die'-moment zijn.

De verwachting van diplomaten is dat er vooruitgang wordt geboekt op de scheidingspapieren. Hooggeplaatste bronnen rond de regering verwachten dat er echter vermoedelijk weinig vooruitgang geboekt gaat worden op de andere pijnkwestie: de toekomstige handelsrelatie.

Vrij verkeer van goederen en personen?

Die toekomstige relatie is dan ook vers twee. Als het aan de Britten ligt (zo staat het ook in het Chequers-plan van May) behouden ze het vrije verkeer van goederen met de EU, zodat er zonder extra kosten en gedoe aan de grens gehandeld kan worden.  

Voor de EU is dat tot nu toe onbespreekbaar geweest. Bij vrij verkeer van goederen hoort ook vrij verkeer van personen, kapitaal en diensten, zo zeggen de EU-regeringsleiders.

Miniatuurvoorbeeld
Meer op rtlz.nl:

De grote brexit-tijdlijn: dit zijn alle sleutelmomenten op een rij

'Voorkom een nieuw debacle'

Zeker het onderdeel vrij verkeer van personen is voor de Britten weer een 'no go': controle over wie er wel en niet het land in mogen was juist een van de belangrijkste redenen om uit de EU te stappen.

Een ding staat wel vast: een debacle als de top in Salzburg moet worden voorkomen volgende week, vertellen de regeringsbronnen in Den Haag. Toen kwam premier May met een nieuw plan dat resoluut naar de prullenbak werd verwezen, waardoor de onderhandelingen weer weken lang vlotgetrokken moesten worden.

Premier Mark Rutte voert ondertussen overleg met tal van regeringsleiders, waaronder de Duitse Angela Merkel en vanmiddag nog telefonisch met Theresa May. Maandag ontvangt hij bondskanselier Sebastian Kurz van Oostenrijk. 

Rutte zei gisteren en vandaag voorzichtig optimistisch te zijn over de voortgang van de onderhandelingen. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney zei vandaag dat het optimisme van de afgelopen dagen waarschijnlijk onterecht is. Wel zei hij te hopen dat de onderhandelaars de komende dagen een grote stap gaan maken.

Geen definitieve deal

Vanavond is er al een overleg tussen de permanente vertegenwoordigers van de EU-landen en ook in het weekend zal er dooronderhandeld worden door de brexitteams.

Uiteindelijk moet dat er toe leiden dat er woensdag door de regeringsleiders een resultaat afgehamerd kan worden, maar de verwachting is dus niet dat er dan een definitieve deal zal liggen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore