Alternatief onderzocht

'Goede stap' gezet in gesprekken over dividendtaks

12 oktober 2018 00:19 Aangepast: 12 oktober 2018 00:33
Beeld © ANP

De regeringspartijen hebben vooruitgang geboekt bij het zoeken naar alternatieven voor de afschaffing van dividendbelasting. De vraag is hoe de coalitie op een andere manier de lasten van bedrijven gaat verlichten.

"We hebben goede voortgang geboekt, we hebben mooie stappen gezet en we gaan maandag weer verder'', zei D66-fractieleider Rob Jetten gisteravond na overleg. "We hebben nog even nodig om het af te ronden", zei CDA-voorman Sybrand Buma.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) vindt dat er 'goed en constructief' is gesproken. "We gaan als Financiën nog wat huiswerk doen. We praten maandag verder en ik heb vertrouwen in een goede uitkomst."

Officieel is de coalitie het geplande schrappen van de dividendtaks opnieuw aan het wegen. Met die heroverweging zou het plan van tafel zijn.

Expat-regeling

Als één van de alternatieven geldt in ieder geval een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven. De coalitie denkt ook na over handhaving van de zogenoemde expat-regeling. Die voordelige fiscale regeling voor buitenlandse werknemers zou worden ingeperkt van acht naar vijf jaar. Ook belastingmaatregelen die nadelig uitpakken voor directeuren-grootaandeelhouders, staan mogelijk op de tocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte geeft geen inzicht in dividendlobby bedrijven, oppositie woest  

Het kabinet kondigde eind vorige week aan dat de veelbekritiseerde afschaffing van de belasting op de winstuitkering van bedrijven aan hun aandeelhouders, wordt heroverwogen. De coalitiepartijen zeiden al dat het voor de hand ligt de begrotingsruimte die daardoor ontstaat, volgend jaar 1,9 miljard euro, te benutten voor andere vormen van lastenverlichting voor het bedrijfsleven.

Evenwichtig verdeeld

Oproepen van de oppositie om ook de burger te laten meeprofiteren, of te investeren in de publieke sector, lijkt de coalitie naast zich neer te leggen. De regeringspartijen vinden nog altijd dat de lastenverlichtingen die zijn afgesproken in het regeerakkoord, evenwichtig zijn verdeeld tussen bedrijven en huishoudens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Frits Wester: 'Zo klaar als een klontje, dividendplan van tafel'

`