Meer leraren

20 miljoen euro extra voor aanpak lerarentekort

11 oktober 2018 16:28 Aangepast: 11 oktober 2018 16:38

Er komt 20 miljoen euro extra voor de aanpak van het lerarentekort. Dat zegt minister van Onderwijs Arie Slob. Daarmee kunnen onder meer zij-instromers worden betaald. Daarvoor is 7 miljoen euro beschikbaar, bevestigt een woordvoerder.

Vorige maand werd bekend dat het geld dat hiervoor voor dit jaar  beschikbaar is al op bijna op is, terwijl het lerarentekort nog steeds verder oploopt. Daarom vult minister Slob van onderwijs dit subsidiepotje aan. Want zo zegt hij vandaag tegen de Kamer: "Er is een ongekende groei in het aantal aanmeldingen".

Lesbevoegdheid

De regeling met zijinstromers was gestart om het groeiende lerarentekort terug te dringen. Hoger opgeleiden kunnen als zijinstromer direct voor de klas staan, terwijl ze daarnaast hun lesbevoegdheid halen. Scholen kunnen hiervoor een subsidie aanvragen. Per zijinstromer krijgen ze 20 duizend euro. Maar omdat er zoveel belangstelling voor was, raakte de bodem van de subsidiepot in zicht.

Van de 20 miljoen extra voor het terugdringen van het lerarentekort, gaat er 13 miljoen naar de regionale aanpak van het probleem. Daar kunnen bijvoorbeeld de vier grote steden een beroep op doen, waar het probleem van het lerarentekort het grootste is, samen met de noordelijke regio.

Duizenden leraren tekort

Het ministerie heeft uitgerekend dat als er nu niks gebeurt er over een paar jaar een tekort van duizenden leraren is in Nederland. Niet alleen in het basisonderwijs, maar ook op middelbare scholen. Daar is nu al een probleem bij het vinden van leraren voor de exacte vakken en Duits. Op het MBO hebben de scholen grote moeite om leraren te vinden voor de technische vakken.

De scholen hebben op dit moment met veel moeite hun vacatures gevuld, maar waarschuwden ze bij het begin van dit schooljaar: het is wachten op de eerste griepgolf.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore