Verdeling geld dividendplan

Coalitie nadert akkoord alternatief voor dividendplan: lagere winstbelasting

11 oktober 2018 15:38 Aangepast: 11 oktober 2018 16:01
De coalitie overlegt over de verdeling van het geld door het terugdraaien van het dividendplan. Beeld © ANP

De coalitiepartijen naderen een akkoord over de besteding van het geld dat vrijkomt als het dividendplan wordt afgeschaft. Volgens Haagse bronnen liggen er drie varianten op tafel waar de 1,9 miljard euro naartoe gaat.

De regeringspartijen komen vanavond opnieuw bijeen op het ministerie van Financiën om te overleggen over de verdeling van het geld. De coalitie wil het bedrag van 1,9 miljard euro op een andere manier ten goede laten komen aan het bedrijfsleven en ons vestigingsklimaat.

Op tafel liggen de volgende varianten:

- Een verdere verlaging van de vennootschapsbelasting.

- Het schrappen van de zogenaamde dga-taks. Dat is een voorgenomen belasting op het lenen van geld uit de eigen onderneming. Op dit moment kan dat belastingvrij en daardoor kan een heffing van 40 procent op eigen inkomen of 25 procent op een winstuitkering ontlopen worden.

- Het schrappen van de versobering van de 30 procentsregeling voor expats in Nederland. Expats krijgen 30 procent van hun loon belastingvrij, om het aantrekkelijk te maken voor buitenlanders met kwaliteiten die werknemers hier niet hebben om in Nederland te komen werken. Nu genieten zij dit voordeeltje acht jaar, maar het kabinet was van plan dit inkorten naar vijf jaar. Expats kwamen daartegen in opstand, omdat ze hun financiële situatie en soms ook hypotheekaflossingen hebben afgestemd op het voordeel van acht jaar. Als zij dat kwijtraken valt hun netto-inkomen 15 tot 20 procent terug.

-Het schrappen of verminderen van de verhoging van het tarief in Box 2. Volgens het regeerakkoord zou dat van 25 procent naar 28,5 procent gaan.

Zorg en onderwijs

Het kabinet maakte vrijdag bekend de afschaffing van de dividendbelasting opnieuw te gaan wegen. In de praktijk betekent dat dat het plan voor de afschaffing wordt teruggedraaid. Als de belasting toch blijft, moet de opbrengst ten goede komen aan het investeringsklimaat voor bedrijven, zeiden de coalitiepartijen direct.

De oppositie wil dat het naar de zorg en het onderwijs gaat.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore